Tapenáda – není nad francouzský originál

Tapenáda je středomořské koření nebo pomazánka, která se vyrábí z kaparů, ančoviček a oliv. Pochází z francouzské oblasti Provence a je základem středomořské kuchyně. Tapenáda se používá do různých pokrmů. Může se podávat také jako dip nebo pomazánka.

Tapenáda je univerzální a lze ji použít do mnoha různých pokrmů. Je oblíbeným kořením k masu, rybám a zelenině. Tapenádu lze použít jako zálivku na pizzu nebo jako pomazánku na sendviče a wrapy.

Lze ji také použít jako dip na krekry nebo zeleninu. K čemu dalšímu se hodí tapenáda? A jak připravit domácí tapenádu?

Co je tapenáda?

Tapenáda má kořeny ve francouzské kuchyni, zejména v té jihofrancouzské, odkud se postupně rozšířila po celém Středomoří. Její poetický název vznikl zcela prozaicky z provensálského výrazu tapenas –  česky řečeno kapary. Ty totiž byly nedílnou součástí každé tapenády.

Konzistence tapenády je podobná pastě či pomazánce. Základem směsi jsou rozmixované nebo rozmělněné olivy bez pecek, kapary, ančovičky a olivový olej. Libovolně se pak do pasty může přidat česnek, černý pepř, provensálské koření, bazalka, piniové oříšky, citronová šťáva i chilli papričky.

Za předchůdce pravé tapenády se považuje historicky dochovaný recept na kaši z oliv, celerové nati a routy vonné. První novodobá tapenáda vůbec byla připravena údajně okolo roku 1880 v restauraci v Marseille.

Dnes lze tapenádu zakoupit ve většině obchodů s potravinami a lze ji připravit i doma. Při domácí přípravě tapenády je nejlepší používat čerstvé suroviny, aby měla co nejlepší chuť.

Černá, zelená i rajčatová?

Základem klasické tapenády jsou olivy. Černé i zelené.

Tapenade noire černá tapenáda – se vyrábí z černých oliv. Čím jsou olivy kvalitnější a vyzrálejší, tím je výsledná tapenáda chutnější.

Tapenade verte – zelená tapenáda – je tvořena pro změnu z oliv zelených.

Existuje také červená varianta tapenády, tapenáda rajčatová, jejímž základem jsou místo oliv vyzrálá sušená rajčata.

Jedno je jisté, dobré jsou všechny.

Jak a s čím nejlépe tapenádu konzumovat?

Tapenáda se podává zastudena a nejčastěji ji lze vidět naservírovanou jako předkrm na křupavém kousku pečiva (bagetě či toastu). Samozřejmě k této lahůdce nikdy nesmí chybět ani dobré růžové nebo bílé víno na zapití.

Využití tapenády je však v kuchyni mnohem širší. Dochucení těstovin, salátů i slaných koláčů, dip k tvrdým sýrům, zelenině nebo vajíčkům natvrdo. Zde všude tapenáda zafunguje jako výborné zpestření.

A klidně je možné ji přimíchat třeba jako méně tradiční ingredienci do nádivky kuřete nebo ryb.

Pro originální tapenádu jedině do Francie?

Ano, to je nepochybně ta nejlepší volba. Zvláště pokud si člověk chce tapenádu vychutnat společně s geniem loci v chladivém stínu Provensálských Alp s dechberoucím výhledem na fascinující vrchol Mont Ventoux.

Dobrá zpráva je, že se nutně není třeba trmácet přes 1 000 km daleko, aby si člověk mohl dopřát francouzský originál. Na českém trhu už jsou původní produkty z mateřské země k dostání bez potíží.

Skvělá je např. tapenáda z dílny tradiční provensálské značky Plantes et Parfmus de Provence. Firma fungující už od roku 1983 je proslulá nejen ruční výrobou parfémů, vůní a éterických olejů z místních rostlin, nýbrž také produkcí řady kvalitních potravin.

Od marmelád počínaje, přes sirupy a pesta, až k produktům z oliv, jako jsou právě tapenády.

A co taková tapenáda „made in domácí kuchyně“?

Není problém. Pokud nové věci člověk nejen rád ochutnává, nýbrž také je zkouší i sám připravovat, může si vytvořit tu nejlepší francouzskou tapenádu během pár minut přímo v domácím mixéru.

Jaký je tradiční a jednoduchý recept na domácí provensálskou tapenádu?

Na výrobu jsou třeba následující suroviny:

  • 20 vypeckovaných oliv (černé nebo zelené, dle vaší chuti)
  • 1 polévková lžíce nasekaných kaparů
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 3 lžičky olivového oleje
  • ½ lžičky sardelové pasty
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • klasický nebo tyčový mixér, případně hmoždíř

Postup přípravy:

Všechny suroviny rozmixujeme na jemnou hmotu, případně rozdrtíme ručně v hmoždíři. Tapenáda má mít spíše hustší konzistenci, takže s olivovým olejem opatrně.  

Raději ho přidáme ze začátku méně. Vzniklou směs dáme do skleničky a uchováváme v lednici. Pokud chceme, aby tapenáda vydržela déle, můžeme ji nechat pár minut sterilizovat v horké vodě.

Vzhledem k tomu, že tapenáda je vysoce návyková, je velmi pravděpodobné, že ji slupneme tak rychle, že žádná sterilizace nebude potřeba.