Řízky z černého bezu – nejlepší recept
Pro někoho z vás možná těžko uvěřitelný recept, ale ve skutečnosti je tento recept na řízečky z černého bezu téměř zapomenutý recept našich babiček.
Řízky mohou být v podstatě z čehokoliv, na čem si pochutnáte, nejen z masa 🙂 Recept tedy začneme tím, že si natrháme větvičky květu černého bezu.
Ingredience
- několik, např. 8 květů černého bezu s větvičkou
- hrnek mléka (popř. piva)
- 2 vejce
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- lžíce medu
- hladká mouka
- špetka soli
Květy černého bezu omyjte ve vodě a zbavte případného hmyzu. Do hlubokého talíře nalijte připravené mléko, popřípadě dle chuti místo mléka pivo 🙂 Dále přidejte dva žloutky, olej, med a vše promíchejte. Promíchanou směs zasipávejte moukou, dokud nevznikne těstíčko. Do toho na závěr přidejte kypřící prášek a dochuťte solí. Ze zbylých bílků vyšlehejte sníh a přidejte jej do těsta. Vše promíchejte.
Vezměte květy černého bezu za stonky a namočte je do těsta dokud nebudou celé obalené. Květy dejte na plech a ten vložte do předehřáté trouby na 170 °C. Pečte zhruba 30 minut. Stonky poté ostříhejte řízky na závěr obalte ve skořicovém cukru, popř. nějakém koření, pokud preferujete slanou variantu.