Řeřicha setá – Lepidium sativum

Řeřicha setá byla odedávna pěstována v Iráku, odkud také pochází. Od dob antiky obohacuje jídelníček Evropy a Asie. Na trhu byla někdy zatlačena jinými bylinkami, jako například potočnicí. Řeřicha setá rychle roste a dobře snáší skoro každé klima.

Dříve se také používala jako léčivá bylinka. Již v roce 400 před Kristem se o ní zmiňuje Hippokrates a velký přírodní léčitel Galen ji doporučoval pro zdraví již ve 2 století našeho letopočtu.

Řeřicha setá patří do čeledi brukvovitých (Cruciferea). Z dlouhého hlavního kořene vyrůstají rozvětvené stonky s peřenoklanými nebo peřenosečnými listy a malými, bílými nebo slabě načervenalými květy. Červenohnědá semena jsou uložena v malých šešulích.

Bylinka obsahuje velké množství vitamínů A a C, éterické oleje a silice s antibiotickým účinkem.

V lidovém léčitelství se řeřicha setá používá jako močopudný prostředek, při zánětech močových cest a dále s přísadou medu proti kašli.

Řeřicha setá patří k nenáročným bylinkám. Rychle klíčí, za 8 až 14 dnů ji můžete konzumovat.

V truhlících, květináčích nebo v miskách můžete řeřichu setou postupně vysévat po celý rok. Také venku můžete provádět postupné výsevy, první se provádí v březnu. Semena však rychle ztrácejí klíčivost. Nekupujte proto starší semena. Klíčivost je uvedena na sáčku.

Semena jsou drobná. V jednom gramu je obsaženo přibližně 500 semen. Vysévají se hustě na povrch zeminy. Zemina má být vlhká, stačí však i navlhčená vata, kterou položíte na plochou misku nebo talíř. Nádobu se semeny umístěte na stinné místo, kde vyklíčí. Nenechte ji vyschnout.

Na zahradě roste řeřicha setá dobře za každého počasí. Zde můžete vedle lístků děložních, které se používají ke kořenění, použít i lístky pravé k přípravě salátu. Mají výraznou chuť.

Zbytky osemení se často nacházejí na děložních lístcích. Buď je odstraňte ručně – což je dost pracné – nebo je opatrně okartáčujte. Nejlepší chuť mají děložní lístky, jsou-li několik dnů na světlém a chladnějším místě, což za horkého léta není vždy jednoduché.

Jakmile bylinka začne kvést, nedá se již ke kořenění použít, protože už chutná hořce. Naproti tomu k léčebným účelům se sklízí právě v době květu.

Řeřicha setá má ještě dvě sestry. Tou první je Řeřišnice hořská (Cardamine amara), tou druhou Potočnice lékařská (Nasturtium officinale). Tyto vytrvalé bylinky rostou na březích potoků.

Pěstování řeřichy seté

Řeřicha setá, kterou vysejete na parapetu, má tak krátkou životnost, že ji nemoci nebo škůdci napadnou jen zřídkakdy.

Padání klíčivých bylinek způsobují houby, bylinky jsou na kořenovém krčku zaškrcené a lámou se (padají). Bylinky zlikvidujte.

Dřepčíci někdy ožírají bylinky. Je-li napadení těmito skákavými broučky silné, bylinky zlikvidujte.

Tipy pro nákup

Semena řeřich brzy ztrácejí svou klíčivost. Nepoužívejte proto starší semena.

Délka života:

Řeřicha setá je jednoletá bylinka.

Sezona:

Skoro po celý rok bez omezení.

Stupeň obtížnosti pěstování:

Pěstuje se velice jednoduše. Chcete-li mít stále čerstvou řeřichu jako koření, pěstujte ji postupně.

Velikost a vzrůst

Řeřicha setá je jednoletá bylinka, která dorůstá do výšky přibližně 30 cm. Jako koření se používají děložní lístky, které jsou trojklané. Vzrostlé bylinky mají listy peřenoklané, rovněž použitelné ke kořenění

Květ a vůně

Venku kvete řeřicha setá v červnu/červenci. Stonky se větví, drobné, bílé květy jsou uspořádány v hroznech. Bylinka má kořeněnou vůni.

Světlo a teplo

Semena nechte klíčit v tmavším prostředí. Po 3 až 4 dnech postavte malé bylinky na světlé, pokud možno chladnější místo, potom mají tu nejlepší chuť. V zahradě můžete řeřichu vysévat již v březnu, dobře roste na slunci i v polostínu.

Zalévání a hnojení

Během klíčení a vzcházení nesmí zemina vyschnout. Klíčení bylinky pravidelně zalévejte, nepotřebují však přihnojovat. Venku zalévejte řeřichu vydatněji v obdobích sucha.

Zemina a přesazování

Řeřicha se seje do dobré, nepříliš těžké zahradní půdy. Při pěstování na parapetu použijte normální květinovou zeminu. Můžete ji také vysévat na vlhkou vatu. Ta nesmí nikdy vyschnout.

Prořezávání

Jen při sklizni.

Množení

Řeřicha setá se množí jen pomocí semen. Postupné výsevy provádějte vždy po 2 až 3 týdnech, abyste měli vždy čerstvé bylinky.

Prostředí

Řeřicha setá roste na parapetu právě tak dobře, jako venku na záhonu. K léčivým účelům použijte kvetoucí bylinky, ke kořenění a na chléb s máslem děložní lístky. Pravé lístky využijte na salát.

Historie

Vzhledem k výborné chuti si řeřichy seté považovali již staří Egypťané a Římané. Do střední Evropy se dostala pravděpodobně za vlády Karla Velikého. Archeologové ji překvapivě nalezli i při vykopávkách lodí Vikingů, kterým zřejmě sloužila při dlouhých plavbách jako zdroj vitamínu C.

Používané části rostliny

Nať řeřichy se používá pokud možno čerstvá. Nejlepší je nechat semena vyklíčit a po několika dnech, jakmile se objeví první lístky, bylinky sestříhat.

Vlastnosti

Hlavní obsahovou látkou je hořčičná silice, která upravuje činnost zažívacího ústrojí, povzbuzuje chuť k jídlu, má močopudné účinky a čistí krev. Řeřicha je také bohatým zdrojem vitamínů A, B1 a K, zejména pak vitamínu C.

Použití

Vzhledem k vysokému obsahu hořčičné silice a vitamínů se řeřicha často používá při jarních bylinkových kůrách k „čištění krve“. Vysoký obsah vitaminu C z ní dělá i vynikající preventivní i léčebný prostředek proti skorbutu. Podobně jako řeřichu setou lze využít i potočnici lékařskou (Nasturtium officinale), která roste v čistých potocích a obsahuje podobné účinné látky.

Doporučujeme:

ČAJ – ODVAR: Spaříme vroucí vodou 2 až 4 g řeřichy seté, osladit můžeme medem. Čaj se pije třikrát denně