Palačinky se špenátem – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
45 minut
INGREDIENCE:
palačinky:
- 220 g hladké mouky
- špetka soli
- 2 vejce
- 500 ml mléka
- olej na smažení
- 200 g mraženého listového špenátu
- 1 kelímek sýra riccota
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- klasické nebo pohankové palačinky podle základního receptu
Na omáčku
- 400 g plechovka sekaných konzervovaných rajčat (může to být i směs s bylinkami nebo česnekem)
- sůl a pepř
- případně ½ kostky zeleninového bujonu
POSTUP:
V hlubší míse smícháme mouku, sůl, vejce a mléko. Ruční metlou zlehka prošleháme na řídké těsto. Necháme čtvrt hodiny stát.
V pánvi rozehřejeme olej. Poté vlijeme trochu těsta, naběračkou ho rozetřeme co nejvíc na tenko a palačinku pečeme po obou stranách dozlatova; trvá to zhruba tři minuty.
Špenát rozmrazíme v mikrovlnné troubě nebo rozehřejeme v hrnci. Pokud pustí hodně vody, vymačkáme ji. Riccotu vyklopíme do misky, prolisujeme do ní česnek a vydatně osolíme a opepříme; vmícháme špenát. Směsí potřeme palačinky.
Rajčata vlijeme do rendlíku, osolíme, opepříme, případně přilijeme bujon. Za občasného míchání prohříváme. Vzniklou omáčku podáváme k palačinkám.