Palačinky se špenátem – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

45 minut

INGREDIENCE:

palačinky:

  • 220 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 500 ml mléka
  • olej na smažení
  • 200 g mraženého listového špenátu
  • 1 kelímek sýra riccota
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • klasické nebo pohankové palačinky podle základního receptu

Na omáčku

  • 400 g plechovka sekaných konzervovaných rajčat (může to být i směs s bylinkami nebo česnekem)
  • sůl a pepř
  • případně ½ kostky zeleninového bujonu

POSTUP:

V hlubší míse smícháme mouku, sůl, vejce a mléko. Ruční metlou zlehka prošleháme na řídké těsto. Necháme čtvrt hodiny stát.

V pánvi rozehřejeme olej. Poté vlijeme trochu těsta, naběračkou ho rozetřeme co nejvíc na tenko a palačinku pečeme po obou stranách dozlatova; trvá to zhruba tři minuty.

Špenát rozmrazíme v mikrovlnné troubě nebo rozehřejeme v hrnci. Pokud pustí hodně vody, vymačkáme ji. Riccotu vyklopíme do misky, prolisujeme do ní česnek a vydatně osolíme a opepříme; vmícháme špenát. Směsí potřeme palačinky.

Rajčata vlijeme do rendlíku, osolíme, opepříme, případně přilijeme bujon. Za občasného míchání prohříváme. Vzniklou omáčku podáváme k palačinkám.