Mléčné výrobky – proč se říká, že prospívají dětem

Už během dětství podávají maminky dětem mléčné výrobky prakticky každý den. Představit si jakoukoliv domácnost bez jogurtů, mléka a mléčných výrobků je tedy nemožné. Proč by měly být mléčné výrobky nedílnou součástí každého jídelníčku?

Mléčné výrobky jsou důležitou součástí zdravé výživy. Poskytují základní živiny, jako je vápník, bílkoviny a vitaminy A, D a B12. Mléčné výrobky jsou také skvělým zdrojem draslíku a hořčíku, které jsou důležité pro řadu tělesných funkcí.

Mléko a mléčné výrobky jsou považovány za základní zdroje vitaminů a minerálních látek, které děti, v průběhu růstu, skutečně velmi potřebují. Proč se říká, že mléčné výrobky prospívají dětem?

Co jsou mléčné výrobky?

Mléčné výrobky představují širokou škálu potravin, které pocházejí z mléka různých zvířat, jako jsou krávy, ovce, kozy a buvoli. Jsou skvělým zdrojem vápníku, bílkovin a dalších důležitých živin. Mezi běžné mléčné výrobky patří mléko, sýr, jogurt, máslo, smetana nebo zmrzlina.

Mléko je vysoce výživný nápoj, který je nezbytný pro lidské zdraví a vývoj. Je bohatým zdrojem vápníku, fosforu a dalších vitaminů a minerálních látek a je vynikajícím zdrojem bílkovin. Z mléka lze také vyrábět další mléčné výrobky, jako je sýr, jogurt a máslo.

Sýr je neuvěřitelně všestranný mléčný výrobek. Vyrábí se srážením mléčných bílkovin a lze jej vyrábět různými metodami. Existují stovky druhů sýrů, od jemných přes ostré a krémové až po drobivé. Sýr je skvělým zdrojem bílkovin a vápníku a lze ho použít do různých pokrmů.

Jogurt je podobný sýru, má však hustší strukturu a pikantní chuť. Vyrábí se kvašením mléka pomocí živých bakteriálních kultur. Jogurt je skvělým zdrojem vápníku, bílkovin a probiotik, což z něj činí zdravou svačinu.

Máslo je tuhý mléčný výrobek, který se vyrábí stloukáním smetany. Má vysoký obsah nasycených tuků, obsahuje také řadu vitamínů a minerálů, včetně vitamínu A a vitamínu D. Máslo je skvělým zdrojem chuti a lze ho použít do různých pokrmů, od polévek po omáčky.

Smetana je hustý a bohatý mléčný výrobek, který se vyrábí oddělením mléčného tuku od zbytku mléka. Smetana má vysoký obsah tuku a kalorií, ovšem je skvělým zdrojem základních vitaminů a minerálních látek, včetně vápníku a fosforu.

Zmrzlina je mražený dezert, který se vyrábí ze smetany, mléka a cukru. Jedná se o oblíbenou pochoutku, která je k dostání v mnoha příchutích a variantách.

Co obsahují mléčné výrobky?

Kromě základních živin jsou mléčné výrobky také skvělým zdrojem zdravých tuků. Obsahují nasycené i nenasycené tuky, které pomáhají udržovat zdravé srdce a dodávají tělu energii. Mléčné výrobky obsahují následující živiny a vitamíny.

Vápník

Vápník je důležitý pro silné kosti a zuby. Vzhledem k tomu, že si organismus vápník sám nevytváří, musí být tato látka dodávána výživou.

„Mléčný“ vápník dokáže lidský organismus velmi efektně využít. Aby však mohl být v organismu vstřebán, musí být dodán v rozpustné formě. Přibližně jedna třetina „mléčného“ vápníku se v rozpustné formě vyskytuje, proto se vstřebává mimořádně dobře.

Doporučená denní dávka vápníku pro dítě je v průměru od 1 000 – 1 200 mg. Toho rodiče docílí, když dítěti připraví během dne svačinu, která bude obsahovat např. 150 g polotučného jogurtu, 50 g sýra, 250 – 300 ml kefíru.

Fosfáty a horčík

Mléko má ideální poměr vápníku, fosfátů a hořčíku, což je důležité pro správný vývoj dětské kostry v průběhu růstu.

Jód

Další důležitou látkou, která je obsažena v mléce a mléčných výrobcích, je jód. Jód se přidává do krmných směsí dojnic, proto je obsažen i v mléce a mléčných výrocích. Nedostatek jódu způsobuje poruchy funkce štítné žlázy, u dětí pak poruchy duševního vývoje.

Prebiotika

Do mléčných výrobků se přidávají tzv. prebiotika. Prebiotika slouží především jako potrava pro prospěšné bakterie. Tím jsou zajištěny vhodné podmínky pro jejich správný růst a aktivitu, což má samozřejmě pozitivní dopad na zdraví dítěte.

Laktóza

Hlavním sacharidem mléka je laktóza. Mnoho dětí pociťuje po konzumaci mléka zažívací potíže a rodiče se domnívají, že jejich dítě trpí alergií na mléko. Ve většině případů se jedná o pouhou nesnášenlivost neboli intoleranci.

Intolerance se týká mléčného cukru laktózy, a příčina potíží spočívá v neschopnosti tento cukr štěpit. Výsledkem jsou pocity plnosti, nadýmání, průjmy.

Dobrou zprávou je, že ani tyto děti se nemusejí vzdávat mléčných výrobků. Zakysané mléčné výrobky, tvarohy a sýry jsou obvykle dobře snášeny, protože přítomné bakterie částečně štěpí přítomnou laktózu.

Probiotika

Velký zdravotní význam je přisuzován zakysaným mléčným výrobkům (kefíry, kysané podmáslí, jogurty, jogurtové nápoje apod.). Jak napovídá název, stěžejním technologickým krokem při jejich výrobě je kysání (fermentace). K fermentaci se používají speciální mikroorganizmy (probiotické kultury).

Dostatek probioticky působících mikroorganizmů je nezbytný pro správné složení mikroflóry zažívacího ústrojí dítěte, což má značný vliv na jeho zdraví. Významná je např. ochrana střevní sliznici před tvorbou a vstřebáváním toxických látek, zlepšené zažívání, posílení imunitního systém a pomoc při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Mléčné výrobky – přínos pro zdraví

Mléčné výrobky patří mezi nejvýživnější a nejprospěšnější potraviny, které může člověk zařadit do svého jídelníčku. Jsou plné vitamínů, minerálů a nezbytných bílkovin, které jsou pro tělo nezbytné. Mléčné výrobky mají nespočet výhod.

Jednou z nejznámějších výhod mléčných výrobků je jejich vysoký obsah vápníku. Vápník je nezbytný pro silné kosti a zuby a pomáhá regulovat svalové kontrakce a nervové signály. Také pomáhá tělu vstřebávat další důležité vitaminy a minerály.

Mléčné výrobky obsahují také vysoké množství bílkovin, které jsou nezbytné pro růst a obnovu svalů. Bílkoviny v mléčných výrobcích jsou vysoce kvalitní, což znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje pro optimální zdraví.

Kromě bílkovin jsou mléčné výrobky skvělým zdrojem prospěšných nasycených tuků. Bylo prokázáno, že tyto tuky zlepšují zdraví srdce, regulují hladinu cholesterolu a zlepšují pocit sytosti.

Další přehlíženou výhodou mléčných výrobků je obsah probiotik. Probiotika jsou prospěšné bakterie, které pomáhají podporovat zdravý střevní mikrobiom. Konzumace potravin bohatých na probiotika, jako je jogurt, může pomoci zlepšit trávení a posílit imunitu.

V neposlední řadě jsou mléčné výrobky také skvělým zdrojem základních vitaminů a minerálních látek. Mají vysoký obsah vitaminů A, D, E a K a minerálních látek, jako je zinek, fosfor a hořčík. Všechny tyto živiny jsou nezbytné pro zdravý růst a vývoj.

Závěrem lze říci, že zařazení mléčných výrobků do jídelníčku přináší řadu výhod. Od vápníku po probiotika – tyto výživné potraviny pomohou udržet zdraví a sílu nejen dětí.