Dokonalá čistota lahví a doplňků pro miminko – zkušenosti

Sterilizátor je nezbytný pomocník téměř v každé rodině s miminkem. Vždyť právě hygienická čistota chrání ty nejmenší před neviditelnými bakteriemi. Velmi častou chybou maminek bývá sušení sterilizovaných kojeneckých lahví klasickou utěrkou, na které mohou bakterie rovněž přebývat.

Imunita se miminkům tvoří postupně, proto je třeba, zejména v prvních měsících života, dbát na absolutní čistotu všeho kolem nich. Pokud si chce být maminka opravdu jistá, že novému přírůstku do rodiny nabízí pouze hygienicky čisté dudlíky, savičky či lahvičky, rozhodně je parní sterilizace správnou volbou. Sterilizační proces zbaví lahve i ostatní doplňky všech nežádoucích mikroorganismů.

Sterilizace kojeneckých lahví

Je důležité sterilizovat všechnu výbavičku pro miminko, včetně lahví a saviček, dokud dítě nedosáhne věku alespoň 12 měsíců. Rodič tak ochrání dítě před infekcemi, zejména před průjmem a zvracením.

Před sterilizací je třeba:

Lahve, savičky a další potřeby pro krmení co nejdříve po krmení vyčistit v horké mýdlové vodě. K čištění lahví použít čistý kartáč na láhve a k čištění vnitřku saviček malý kartáček na dudlíky. Savičky lze také obrátit naruby a poté je umýt v horké mýdlové vodě. K čištění saviček nepoužívat sůl, protože to může být pro dítě nebezpečné.

Před sterilizací opláchnout veškerou výbavu v čisté tekoucí studené vodě. Pokud maminka dává přednost automatickému čištění výbavičky pro krmení dítěte, může je vložit do myčky nádobí. Umytí výbavičky v myčce nádobí jej vyčistí, avšak nesterilizuje. Láhve, víčka a savičky by měly směřovat dolů. Savičky lze raději umýt zvlášť ručně, aby byly zcela čisté.

Rady o tom, jak čistit výbavičku pro krmení dítěte, se vztahují na veškerou výbavu bez ohledu na to, zda matka používá odstříkané mateřské mléko nebo mléko umělé.

Jak sterilizovat výbavu pro krmení dítěte

Existuje několik způsobů, jak sterilizovat výbavičku na krmení dítěte. Patří mezi ně:

  • sterilizační roztok ve studené vodě
  • sterilizace párou
  • sterilizace vařením

Ve sterilizačním roztoku by lahvičky měly plavat nejméně 30 minut. Sterilizační roztok je potřeba měnit každých 24 hodin. Při vkládání lahví nebo saviček do sterilizačního roztoku by v nich neměly být zachyceny vzduchové bubliny. Sterilizátor by měl mít plovoucí kryt nebo píst, který udrží veškerou výbavu ponořenou do roztoku.

U sterilizace párou (elektrický sterilizátor nebo mikrovlnná trouba) je důležité dodržovat pokyny výrobce, protože existuje několik různých typů sterilizátorů.

Sterilizace vařením – ve velkém hrnci s vodou po dobu alespoň 10 minut a vše musí po dobu vaření zůstat pod hladinou. Je lepší nastavit časovač a nezapomenout tak vypnout ohřev. Při této metodě mají savičky tendenci se rychleji poškodit. Je vhodná pravidelná kontrola, zda nejsou savičky a láhve potrhané, prasklé nebo poškozené.