Lístkové jahodové košíčky
500 g lístkového těsta, 300 – 500 g čerstvých jahod, 1 kyselá smetana, 1 šlehačková smetana, 1 vanilínový cukr, 2 lžíce moučkového cukru
Kyselou smetanu vymícháme s vanilínovým cukrem a polovinou moučkového cukru. Odložíme na 2 až 3 hodiny do lednice. Osobitně vyšleháme sladkou smetanu na tuhou šlehačku a po troše vmícháme do vychladlé kyselé smetany.
Opět dáme do lednice ztuhnout. Lístkové těsto rozválíme, vykrojíme kolečka takové velikosti, abychom těstem vystlali formičky až po okraj a v předehřáté troubě upečeme do zlatova. Necháme chvíli odstát, potom košíčky vyklopíme a necháme vyhladnout.
Mezitím umyjeme jahody, necháme je okapat, rozkrojíme na polovinu a jemně poprášíme zbylým moučkovým cukrem (pokud jsou jahody dostatečně sladké, moučkový cukr nepoužijeme).
Vychladlé košíčky naplníme smetanovým krémem a ozdobíme jahodami. Košíčky můžeme ozdobit lístky máty.