Lasagne po česku – nejlepší recept

Lasagne po česku

Jedním z nejchutnějších pokrmů italské kuchyně jsou lasagne. Obvykle se připravují z těstovin s masovou omáčkou, sýrem a různými druhy zeleniny, ale existuje i lahodná obměna – lasagne z listového těsta.

Vydatné a slané lasagne z listového těsta jsou jedinečnou možností pro ty, kteří hledají něco trochu jiného než tradiční recept na lasagne. Tato verze lasagní, připravená z vrstev máslového, vločkového listového těsta namísto obvyklých nudlí, je lahodnou změnou.

Lasagne

Lasagne jsou jedním z nejoblíbenějších italských jídel všech dob. Ať už jste příznivci tradičních boloňských lasagní, nebo lasagní se smetanovou bílou omáčkou, v každém případě si pochutnáte na vynikajícím jídle. V současné době, kdy roste obliba listového těsta, se mnoho lidí rozhoduje pro přípravu lasagní z listového těsta namísto tradičních plátů na lasagne.

Lasagne z listového těsta jsou jednoduché na přípravu.

Krása této varianty spočívá v tom, že použitím listového těsta na vyložení zapékací mísy můžete dosáhnout neuvěřitelně vrstvené a vločkové kůrky. Listové těsto se snadno připravuje a je také neuvěřitelně všestranné, takže si můžete chutě upravit skutečně podle svých preferencí.

Ingredience

  • 1 balení mraženého listového těsta
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule nakrájené na kostičky
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky sušené bazalky
  • špetka směsi chilli vloček
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 šálky strouhaného sýra mozzarella
  • 1/2 šálku sýra ricotta
Lasagne z listového těsta jsou netradiční, ale vynikající úpravou klasického italského pokrmu.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Rozmrazte listové těsto podle návodu na obalu. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto na plochý disk. Vymažte 23centimetrovou zapékací misku trochou rostlinného oleje a vyložte dno misky listovým těstem.
  3. Na pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli, česnek, oregano, bazalku a pepřové vločky a smažte, dokud se nerozvoní, asi 3 minuty. Přidejte drcená rajčata a přiveďte k varu. Za občasného míchání nechte omáčku 5-6 minut vařit, dokud nezhoustne.
  4. Rozetřete 1/3 omáčky na listové těsto v zapékací misce. Posypte 1/3 parmezánu. Navrstvěte 1/2 sýra mozzarella. Přidejte další vrstvu omáčky a zbytek parmezánu, poté vrstvu sýru ricotta a druhou vrstvu sýru mozzarella. Přidejte poslední vrstvu omáčky. Pečte v předehřáté troubě 40 minut.
  5. Když jsou lasagne hotové, nechte je před podáváním alespoň 10 minut vychladnout.

Lasagne s listovým těstem jsou skvělým způsobem, jak zařadit více zeleniny a vyzkoušet přípravu zeleninových lasagní. Dalšími recepty na lasagne jsou vegetariánské lasagne a špenátové lasagne. Mezi zdravé úpravy těstovin patří cuketové špagety a vegetariánské boloňské špagety.