Lasagne po česku – nejlepší recept
Dnes tu máme další recept, tentokrát inspirovaný slunečnou Itálii, ale hezyk po česku. Jsou to vynikající a jednoduché lasagne. Tip tým Verge.cz dostal dokonce od jednoho pražského šéfkuchaře.
Lasagne jsou velmi široké, italské těstoviny. Vznik lasagní se běžně klade do Neapole, kde vznikl první moderní recept, který dal vzniknout tomuto tradičnímu pokrmu. Skvělé lasagne z listového těsta nejsou vůbec složité.
Ingredience na lasagne po česku:
- 1 listové těsto
- 1 cibule
- 1 balíček mletého masa MIX
- 1 rajčatový protlak
- sůl, pepř, provensálské koření
- 1 balíček strouhaného sýru
- bešamel (1/4 másla, trocha hladké mouky, hrnek mléka)
Nejprve nakrájíme cibuli na kostičky a orestujeme ji na rozpáleném oleji. Asi po 5 minutách přihodíme na pánev mleté maso. Poté přidáme sůl, pepř a provensálské koření. Asi za sedm minut, až nám maso zhnědne přidáme rajčatový protlak. Poté se pustíme do přípravy bešamelu.
Jak na bešamel? Nejprve si rozpustíme máslo, pak přidáme mouku a asi po třech minutách mléko. K tomu zamícháme polovinu nastrouhaného sýru. Bešamel vaříme deset minut a můžeme dosolit.
Pak už chybí jen těsto. Rozválíme si listové těsto rozdělíme na tři díly. Jeden díl dáme na spodek zapékací misky a rozprostřeme na něj třetinu masa, posypeme trochou sýru. Pak přiložíme druhým plátem těsta a opět přidáme maso a strouhaný sýr. Posledním dílem těsta přikryjeme a na to dáme zbytek masa a vrchní vrstvu zalijeme bešamelem. Nahoru nasypeme zbytek sýru. Misku dáme do trouby na 180 stupňů přesně na půl hodiny.