Lasagne po česku – nejlepší recept

Jedním z nejchutnějších pokrmů italské kuchyně jsou lasagne. Obvykle se připravují z těstovin s masovou omáčkou, sýrem a různými druhy zeleniny, ale existuje i lahodná obměna – lasagne z listového těsta.
Vydatné a slané lasagne z listového těsta jsou jedinečnou možností pro ty, kteří hledají něco trochu jiného než tradiční recept na lasagne. Tato verze lasagní, připravená z vrstev máslového, vločkového listového těsta namísto obvyklých nudlí, je lahodnou změnou.
Lasagne
Lasagne jsou jedním z nejoblíbenějších italských jídel všech dob. Ať už jste příznivci tradičních boloňských lasagní, nebo lasagní se smetanovou bílou omáčkou, v každém případě si pochutnáte na vynikajícím jídle. V současné době, kdy roste obliba listového těsta, se mnoho lidí rozhoduje pro přípravu lasagní z listového těsta namísto tradičních plátů na lasagne.

Krása této varianty spočívá v tom, že použitím listového těsta na vyložení zapékací mísy můžete dosáhnout neuvěřitelně vrstvené a vločkové kůrky. Listové těsto se snadno připravuje a je také neuvěřitelně všestranné, takže si můžete chutě upravit skutečně podle svých preferencí.
Ingredience
- 1 balení mraženého listového těsta
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule nakrájené na kostičky
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky sušené bazalky
- špetka směsi chilli vloček
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
- sůl a pepř podle chuti
- 2 šálky strouhaného sýra mozzarella
- 1/2 šálku sýra ricotta

Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Rozmrazte listové těsto podle návodu na obalu. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto na plochý disk. Vymažte 23centimetrovou zapékací misku trochou rostlinného oleje a vyložte dno misky listovým těstem.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli, česnek, oregano, bazalku a pepřové vločky a smažte, dokud se nerozvoní, asi 3 minuty. Přidejte drcená rajčata a přiveďte k varu. Za občasného míchání nechte omáčku 5-6 minut vařit, dokud nezhoustne.
- Rozetřete 1/3 omáčky na listové těsto v zapékací misce. Posypte 1/3 parmezánu. Navrstvěte 1/2 sýra mozzarella. Přidejte další vrstvu omáčky a zbytek parmezánu, poté vrstvu sýru ricotta a druhou vrstvu sýru mozzarella. Přidejte poslední vrstvu omáčky. Pečte v předehřáté troubě 40 minut.
- Když jsou lasagne hotové, nechte je před podáváním alespoň 10 minut vychladnout.
Lasagne s listovým těstem jsou skvělým způsobem, jak zařadit více zeleniny a vyzkoušet přípravu zeleninových lasagní. Dalšími recepty na lasagne jsou vegetariánské lasagne a špenátové lasagne. Mezi zdravé úpravy těstovin patří cuketové špagety a vegetariánské boloňské špagety.