Královská polévka
menší telecí jazyk, 80 g zeleniny, 40 g másla, 60 g mouky, ¼ květáku, půl telecího brzlíku, 30 g hříbků, 120 g telecího masa z plecka, ¼ kuřete, 1/8 l smetany, 1 žloutek, koření
V osolené vodě na polévku uvaříme do změknutí telecí jazyk, potom ho vyndáme z polévky, vložíme do studené vody oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Do polévky, v které se vařil jazyk, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, rozředěnou žlutou zásmažkou, na másle udušený telecí brzlík, telecí maso, pečené kuře, všechno pěkně nakrájíme na kostky, potom přidáme připravený jazyk, uvařená rozebraný květák, na lístky nakrájené dušené hříbky (na másle) a všechno ještě necháme povařit. Polévku okořeníme, nalejeme ji do smetany s rozmíchaným žloutkem a podáváme dle chuti s bagetou, chlebem.
Rozpočet pro 5 osob
Originál recept Sandtnerová-Kniha kuchárských predpisov a rozpočtov (1950)