Jogurtový koláč s jahodami – nejlepší recept

Jogurtový koláč s jahodami

Jahody jsou skvělým osvěžujícím letním ovocem. Výborné jsou mixované se zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou, ale vše se rychle přejí a tak si dnes připravíme koláč.

Jogurtový koláč s jahodami je lahodný a snadno připravitelný dezert, který ohromí vaši rodinu i přátele. Jeho krémová náplň na bázi jogurtu a lahodná jahodová poleva dělají z tohoto koláče dokonalou pochoutku. Podle tohoto jednoduchého receptu připravíte tento vynikající dezert během chvilky!

Koláč s jahodami

Nikdo nemůže popřít, že si pochutná na lahodném jogurtovém koláči s jahodami. Nejenže je tato pochoutka dokonalou kombinací sladké a pikantní chuti, ale navíc obsahuje zdraví prospěšné látky, které z ní dělají skvělou volbu pro ty, kteří si chtějí dopřát nějaký dezert bez pocitu viny.

Nemluvě o tom, že jeho příprava je neuvěřitelně snadná. Potřebujete jen několik základních ingrediencí a můžete začít. A nejlepší na tom je, že je neuvěřitelně univerzální. Chuťový profil dezertu můžete měnit podle toho, jaký jogurt se rozhodnete použít, jakou polevu zvolíte a jakou náplň se rozhodnete přidat.

Jahody obsahují vitamin C, vlákninu a antioxidanty.

Kromě neodolatelně lahodné chuti poskytují jahody také mnoho prospěšných látek. Jahody mají vysoký obsah vitaminu C a jsou vynikajícím prostředkem k posílení imunitního systému. Jsou také plné antioxidantů, vlákniny a minerálních látek, jako je draslík a hořčík. Kromě podpory zdraví očí a pokožky mohou jahody díky svým schopnostem bojovat s cholesterolem přispívat také ke zlepšení kardiovaskulárního zdraví.

Ingredience

  • 2 šálky řeckého jogurtu
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1/4 šálku cukru
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 šálky čerstvých nebo mražených jahod
  • 3 lžíce cukru
  • 1/4 lžičky mleté skořice
Příprava jahodového koláče je velmi jednoduchá.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Vymažte 23centimetrovou koláčovou formu sprejem na pečení.
  2. Ve středně velké míse smíchejte mouku, vejce, cukr, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt, prášek do pečiva a sůl. Šlehejte, dokud se ingredience nespojí, a pak těsto nalijte do připravené koláčové misky.
  3. Pečte v předehřáté troubě 15 minut nebo dozlatova. Vyjměte z trouby a dejte stranou vychladnout.
  4. V jiné středně velké míse smíchejte řecký jogurt a citronovou šťávu. Jogurtovou směsí přelijte vychladlou krustu.
  5. V malé misce smíchejte jahody, cukr a mletou skořici. Jahodovou směs jemně rozetřete na jogurtovou vrstvu.
  6. Před podáváním vložte koláč alespoň na 1 hodinu do chladničky.

Pokud chcete připravit veganskou verzi tohoto receptu, můžete místo mléčných ingrediencí použít nemléčný jogurt a rostlinnou náhražku másla. Chcete-li připravit jednotlivé porce, připravte recept do 6 mini koláčových misek. Pečte 10 minut nebo dozlatova. Před přidáním náplně a polevy nechte vychladnout.

Můžete vyzkoušet také domácí dort s jahodami, meruňkový koláč, borůvkový koláč s drobenkou nebo recept na zmrzlinu.