Jahodová marmeláda s vínem – nejlepší recept

Jahody! Tým Verge.cz již ukázal z jahod několik receptů. Dneska přidal další, a to jahodovou marmeládu. A hezky bez chemických pomocníků.

Recept na jahodovou marmeládu je snadný a i přes přítomnost červeného vína vhodná i pro děti – víno vyvaříme a je ho tam skutečně jen kapka.

Ingredience:

  • půl kila jahod (19 Kč)
  • 2 hrnky cukru krystal (10 Kč)
  • 1 vanilkový cukr (1,5 Kč)
  • 1 citron (5 Kč)
  • 1 panák červeného vína (5 Kč)

Jak na to?

Nejprve omyjte jahody, které následně nakrájejte na půlky a ty dejte do hrnce. K nakrájeným jahodám přidejte normální i vanilkový cukr, promíchejte a dejte vychladit do lednice, zhruba na 3 hodiny. Jako nádoby si připravte sklenice, které je vhodné umýt a následně sterilizovat ve troubě – na 120 °C na dobu asi 15 minut.

Jahody povařte a až se rozpustí cukr, přidejte červené víno. vařte cca 15 minut, poté přidejte šťávu z citrónu a nechte vařit dalších 15 minut. Poté odstavte, nechte cca 10 minut vychladnout a podle chuti rozmixujte.

Hotovou směs nalijte do připravených sklenic a ty po zavíčkování otočte víčkem dolů, aby se víčko zatáhlo. po několika minutách, před úplným ztuhnutím otočte víčkem nahoru.