Hamburger – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

30 minut

INGREDIENCE:

  • 1 hamgurgerová bulka se sezamovými semínky
  • 140 g pomletého ne moc libového a ne moc tučného hovězího masa
  • ochucená sůl
  • pomletý černý pepř
  • olej

Náplň:

  • máslo
  • 2 lžičky majonézy
  • 1 lžíce kečupu
  • 3 plátky nakládané okurky
  • plátek cibule
  • jeden plátek z velkého rajčete
  • list nebo dva ledového salátu

Podle chuti můžete dát:

  • 1/2 lžičky hořčice
  • 2 osmažené slaninové proužky osušené na ubrousku
  • osmažený plátek cibule místo syrové
  • plátek amerického sýra
  • atd.

POSTUP

Na voskový papír vytvarujeme velkou placičku z masa (přibližně 14–15 cm) větší než je bulka, protože maso se scvrkne běhen grilování.  Vložíme do chladničky na několik hodin.

Rozkrojíme si bulku a ogrilujeme ji na řezné straně do zlatova.

Položíme masovou placku na lehce olejem potřený rozpálený gril, nebo grilovací mřížku položenou nad plechem s okrajem (mřížka má být asi 10 cm pod grilem) a grilujeme ji na jedné straně asi 2–3 min. Osolíme a opepříme jednu stranu masa. Obrátíme maso a ogrilujeme ho opět asi 2–3 min. Maso má být asi 70°C vnitřní teploty (nakrojíme jeden burger a je-li uprostřed nedodělaný, vrátíme ho na, nebo pod gril). Nikdy se nesnažíme zmáčknout burger špachtlí, nebo do něj píchat vidličkou, vytkla by z něj šťáva.

Lehce potřeme obě ogrilované části bulky máslem. Vrchní část bulky potřeme kečupem a potom majonézou. Nahoru položíme cibuli, okurku a salát. Úplně nahoru dáme plátek rajčete.

Ogrilovaný hamburger položíme na spodní část bulky a nahoru přiklopíme navršenou vrchní část (použijeme-li plátek sýra, tak ten položíme na spodní část bulky, před přidáním hamburgeru).