Hamburger – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
30 minut
INGREDIENCE:
- 1 hamgurgerová bulka se sezamovými semínky
- 140 g pomletého ne moc libového a ne moc tučného hovězího masa
- ochucená sůl
- pomletý černý pepř
- olej
Náplň:
- máslo
- 2 lžičky majonézy
- 1 lžíce kečupu
- 3 plátky nakládané okurky
- plátek cibule
- jeden plátek z velkého rajčete
- list nebo dva ledového salátu
Podle chuti můžete dát:
- 1/2 lžičky hořčice
- 2 osmažené slaninové proužky osušené na ubrousku
- osmažený plátek cibule místo syrové
- plátek amerického sýra
- atd.
POSTUP
Na voskový papír vytvarujeme velkou placičku z masa (přibližně 14–15 cm) větší než je bulka, protože maso se scvrkne běhen grilování. Vložíme do chladničky na několik hodin.
Rozkrojíme si bulku a ogrilujeme ji na řezné straně do zlatova.
Položíme masovou placku na lehce olejem potřený rozpálený gril, nebo grilovací mřížku položenou nad plechem s okrajem (mřížka má být asi 10 cm pod grilem) a grilujeme ji na jedné straně asi 2–3 min. Osolíme a opepříme jednu stranu masa. Obrátíme maso a ogrilujeme ho opět asi 2–3 min. Maso má být asi 70°C vnitřní teploty (nakrojíme jeden burger a je-li uprostřed nedodělaný, vrátíme ho na, nebo pod gril). Nikdy se nesnažíme zmáčknout burger špachtlí, nebo do něj píchat vidličkou, vytkla by z něj šťáva.
Lehce potřeme obě ogrilované části bulky máslem. Vrchní část bulky potřeme kečupem a potom majonézou. Nahoru položíme cibuli, okurku a salát. Úplně nahoru dáme plátek rajčete.
Ogrilovaný hamburger položíme na spodní část bulky a nahoru přiklopíme navršenou vrchní část (použijeme-li plátek sýra, tak ten položíme na spodní část bulky, před přidáním hamburgeru).