Chléb z brambor a piva – nejlepší recept

Rčení, že pivo je naším chlebem, platí mnohdy o pátečních večerech beze zbytku. Recept týmu Verge.cz, který ho jen potvrzuje, je jednoduchý naprosto pro každého. Ten krásný bochánek, který si uděláte, je ale tak dobrý…že už do supermarketu pro chleba nepůjdete.

Ingredience:

Kilo hladké mouky půl litru vlažného piva dva uvařené brambory sáček kvasnic dvě lžičky drceného kmínu a soli

lžička cukru

Postup:

1) Brambory zbavíme slupky a nastrouháme najemno. Poté je s pivem, moukou, kvasnicemi, kmínem, solí a cukrem smícháme do těsta. Následně vyhněteme bochánek, jenž necháme asi hodinu vykynout. 2) Těsto, které nám nakynulo, vytvarujeme na válu (který si předem trochu pomoučníme) a ještě asi na půl hodiny necháme odležet přikryté utěrkou. Rozpálíme troubu na asi 210 stupňů Celsia a pečeme asi hodinu na plechu – po deseti minutách snížíme teplotu na asi 180 stupňů Celsia.

3) Právě upečený chléb potřeme trochou osolené vody a dáme vychladnout. A můžeme podávat!