Jak správně připravit jednotlivé druhy čajů

Čaj je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Denně se vypijí miliardy šálků. Čaj se užívá již po staletí, má bohatou kulturní historii a celou řadu zdraví prospěšných účinků. Jak správně připravit jednotlivé druhy čajů?

Udělat si šálek dobrého čaje je jedním z jednoduchých životních potěšení. Ať už je člověk začátečník, nebo odborník, existuje několik klíčových kroků, které je třeba dodržet, aby si připravil dokonalý šálek čaje – ať už doma do konvičky nebo na cesty do termosky či termohrnku.

Z čajových lístků se totiž uvolní to nejlepší aroma v případě, pokud se dodrží správný postup. Důležitou roli hraje

  • druh čaje,
  • množství čaje,
  • teplota vody,
  • stupeň tvrdosti vody a
  • doba louhování.

Je dobré mít vždy na paměti, že každý druh čaje vyžaduje trochu jiné podmínky.

Například silnější černé čaje typu assam nebo cejlon snesou i tvrdší vodu, aniž by přitom výrazně utrpěla kvalita výsledného nápoje. Naopak jemnější a citlivější čaje, jako např. darjeeling z jarní sklizně (first flush), mají raději měkkou vodu.

Pokud někdo na zalití čaje použil příliš tvrdou vodu, pozná to vcelku rychle podle toho, že se na hladině čaje i na stěnách šálku vytvoří jakýsi lesknoucí, na pohled mastný film. Odborníci na čaj tomuto „olejovému“ povlaku říkají „tea scum“ (čajová pěna či povlak).

Větší „věda“ je vždy s přípravou čaje sypaného nežli toho předpřipraveného v krabičce. Zvolí-li se kvalitní porcovaný čaj v pytlíčcích, příprava bude pohodlnější a odpadá starost se sítkem a jeho následným čištěním.

Opravdoví čajoví milovníci zpravidla dají přednost čaji sypanému, protože chtějí vědět a hlavně vidět, co pijí. Kvalitní čaje však dnes člověk najde i mezi těmi porcovanými v sáčcích.

Černý čaj

Černý čaj se vyrábí z lístků čajovníku čínského, které prošly fermentací, díky níž čaj získal svou charakteristickou tmavou červenou barvu, která přechází do temně hnědé.

Běžný smrtelník mezi druhy černých čajů příliš nerozlišuje a za černé čaje vesměs považuje všechny čaje, které jsou po vylouhování tmavé.

Hlavu ovšem může zamotat fakt, že na světě existuje rovněž čaj červený, který botanicky i způsobem zpracování spadá do čajů černých.

Pod tímto názvem „červený čaj“ znají černé zejména v Číně a za „pravý“ černý čaj považují Číňané pouze čaj Pu-Erh, který mimochodem dostal název podle čínské provincie, ve které se pěstuje. Má o něco tmavší barvu než ostatní běžné černé (z pohledu Číňanů tedy červené) čaje.

Příprava černého čaje se zdá být jednodušší, než je tomu u čaje zeleného. Nemusí se tolik řešit teplota ani stupeň tvrdosti vody, kterou se černý čaj zalévá.

Jaké nádobí se bude hodit

K přípravě sypaného černého čaje pro začátek zcela postačí kvalitní nádoba, například větší konvice nebo hrnek. Ideálně pokud nádoba bude vyrobena ze skla nebo porcelánu, protože na tomto materiálu neulpívá původní aroma.

Lze použít i konvici s integrovaným sítkem nebo sítko samostatné. Oblíbené pro přípravu čaje jsou různá čajová „vajíčka“. Pokud se připravuje větší množství čaje, může se stát, že v nádobce bude při louhování čaj příliš napěchován.

Lístky sypaného čaje totiž mají rády svobodu, proto by měl louhovat v konvičce jen tak volně. Uvolní se z nich tak lépe pravé aroma a chuť. Lístky čaje po vylouhování klesnou ke dnu, takže následně lze čaj rovnou slít, aniž by bylo potřeba sítko.

Dávkování čaje

Doporučené dávkování a doba louhování jsou zpravidla uvedeny výrobcem. Záleží na druhu čaje. Často a obecně se doporučuje jedna zarovnaná čajová lžička na jeden šálek. Záleží na osobních preferencích. Čím větší množství čaje na šálek, tím silnější výluh se získá.

Voda

Na černý čaj je podobně jako na zelený čaj nejlepší použít čerstvou měkkou vodu, která lístkům pomůže uvolnit jejich aroma. Černý čaj se vždy zalévá buď vařící vodou, nebo vodou o teplotě mezi 95–100°C.

Jak dlouho louhovat

Obecně pro všechny typy čajů platí následující: Čím menší části lístků jsou, tím menší množství se dávkuje a kratší dobu louhuje.

U černých sypaných čajů je doporučena doba louhování  3–5 minut. Během prvních tří minut se do výluhu uvolňuje hlavně tein, který má povzbuzující účinky.

Při delším louhování (nad 5 minut) se už z lístků naopak uvolňují třísloviny, které účinky teinu snižují a čaj působí spíše uklidňujícím způsobem. Delším louhováním čaj získá více nahořklou chuť a tmavší barvu.

Louhuje se pokud možno v přikryté nádobě, aby v čaji zůstaly zachovány veškeré prospěšné látky.

Zelený čaj

Zelený čaj má botanicky stejný původ jako černý čaj. Na rozdíl od něj neprochází lístky čajovníku při zpracování procesem fermentace. Proto si lístky zeleného čaje zachovávají nejen většinu antioxidantů, vitamínů a minerálů a také charakteristickou zelenou barvu.

Sypaný zelený čaj lze obecně připravit různými způsoby, hlavní je ohlídat si teplotu vody, kterou se čaj zalévá a dobu louhování.

Jaké nádobí se bude hodit

Pokud člověk nehodlá provádět čínský čajový obřad, bude pro začátek zcela postačovat větší skleněná či porcelánová konvice nebo velký hrnek. Je dobré použít nádobí z takového materiálu, na kterém nebude ulpívat původní aroma.

Podobně jako u černého čaje mají i lístky zeleného čaje rády svobodu, proto je ideální nechat je louhovat zcela volně. Uvolní se z nich tak lépe pravé aroma a chuť.

Lístky čaje po vylouhování klesnou ke dnu, takže následně lze čaj rovnou slít, aniž by bylo potřeba sítko.

Vajíčka či zaklápěcí sítka na louhování sypaného čaje jsou velmi praktická. Pokud se však do nich nasype větší množství čaje, budou se lístky louhovat hůře.

Dávkování čaje

Doporučené dávkování a doba louhování jsou zpravidla uvedeny výrobcem. Záleží na druhu čaje. Často se doporučuje jedna zarovnaná čajová lžička na jeden šálek. Záleží však na preferencích. Čím větší množství čaje na šálek, tím silnější výluh se získá.

Voda

Na zelený čaj je, podobně jako na černý, nejlepší použít měkkou vodu, která lístkům pomůže uvolnit jejich aroma. Základním pravidlem je, že voda by měla vždy přejít varem. Následně se nechá 3–5 minut odstát, aby zchladla na 60–80°, což je doporučená teplota pro zalití zeleného čaje.

Zelený čaj se nikdy nezalévá vařící vodou. Lístky by se spařily a znehodnotily. Výsledný nálev také může zhořknout.

Pokud by se naopak čaj zalil vodou příliš chladnou, získá se nevýrazný a mdlý výluh, protože vonné složky se z čaje neměly možnost dobře uvolnit.

Vodu, která už v konvici jednou vařila, se znovu nikdy nepřevařuje. Měla by se použít vždy čerstvá.

Jak dlouho louhovat

U zelených sypaných čajů je doporučena doba louhování  1–3 minuty. Obecně pro všechny typy čajů platí následující: Čím menší části lístků jsou, tím menší množství se dávkuje a kratší dobu louhuje. Louhuje se pokud možno v přikryté nádobě.

Doba louhování zeleného čaje by se neměla zbytečně překračovat, protože z čaje se uvolní příliš mnoho tříslovin a čaj bude mít nahořklou chuť.

Z kvalitního zeleného sypaného čaje lze připravit i opakovaný výluh. V takovém případě se zvýší teplota vody a přiměřeně prodluží doba louhování.

Roiboos

Rooibos je speciálním čajem – nečajem, neboť se nezískává z čajovníku čínského jako zelený či černý čaj, nýbrž z jihoafrického keře čajovce kapského.

Tento čaj vhodný pro každého, protože na rozdíl od ostatních druhů čajů neobsahuje žádný kofein, zato je doslova nabitý minerály. Díky tomu si může rooibos uvařit každý, kdo se chce kofeinu z jakéhokoli důvodu vyhnout.

Čaj uvařený z rooibosu chutná teplý i studený, proto je oblíbenou surovinou také pro přípravu čaje ledového, který v parném létě dokonale osvěží. Navíc základní varianta přípravy čaje rooibos je v podstatě velmi prostá.

Jaké nádobí se bude hodit

K přípravě čaje rooibos pro začátek zcela postačí větší konvice nebo hrnek. Ideálně pokud nádoba bude vyrobena ze skla nebo porcelánu, protože na tomto materiálu neulpívá původní aroma. Lze použít i konvici s integrovaným sítkem nebo sítko samostatné.

Dávkování čaje

Doporučené dávkování a doba louhování jsou zpravidla uvedeny výrobcem. Obecně se doporučuje jedna zarovnaná čajová lžička čaje rooibos na jeden šálek. Záleží na preferencích. Čím větší množství čaje na šálek, tím silnější výluh se získá.

Voda

Čaj rooibos se vždy zalévá vařící vodou. A stejně jako u jiných čajů, i zde je nejlepší použít čerstvou měkkou vodu, která lístkům pomůže uvolnit jejich aroma.

Jak dlouho louhovat

U rooibos čajů je doporučena doba louhování  3–5 minut. I když se doba louhování překročí, nemusí se člověk bát, že čaj zhořkne (na rozdíl od čaje zeleného nebo černého). Doba louhování nemá na sílu čaje rooibos vliv. Delším louhováním čaj získává pouze více zemitou chuť a tmavší zabarvení.

Louhuje se vždy pokud možno v přikryté nádobě, aby v čaji zůstaly zachovány veškeré látky a silice.