Vepřová pečeně s plněnými rajčaty

1,5 kg vepřové kýty, 1 lžíce hořčičných semínek, sůl, pepř, 100 g anglické slaniny, 10 bobkových listů, 1 ½ plátku bílé veky, 3 lžíce másla, 9 rajčat, 1 svazek petrželky, ½ svazku pažitky, 150 g plísňového sýra, 50 g strouhaného sýra goudy, 100 g smetany na šlehání, 1 lžíce hladké mouky, pevnější nit

Maso umyjeme a osušíme. Rozdrtíme hořčičná semínka. Smícháme je se solí a pepřem. Vzniklou směsí potřeme maso a hustě je pokryjeme plátky slaniny, mezi které zasuneme bobkové listy. Vepřovou pečeni převážeme nití a vložíme do vymaštěného pekáče. Pečeme v předehřáté troubě asi 1,5 hodiny.

Po 30 minutách pečení maso postupně podléváme ½ litrem vody a občas je přelijeme vypečenou šťávou. Veku nakrájíme na kostičky.

V pánvi zahřejeme 2 lžíce másla, veku opečeme a necháme zchladnout. Rajčata přepůlíme a vydlabeme.

Bylinky nakrájíme nadrobno a smícháme s plísňovým sýrem a vekou. Rajčata opepříme, naplníme sýrovou směsí a posypeme nastrouhanou goudou. Vepřovou pečeni vyjmeme z trouby a udržujeme teplou.

Výpek přecedíme do hrnce, přilijeme smetanu a povaříme. Zahustíme moukou smíchanou s trochou másla.

Osolíme a opepříme. Rajčata srovnáme do ohnivzdorné formy a zapékáme, až se sýr roztaví.

Maso a plněná rajčata upravíme na mísu a ozdobíme petrželkou. Omáčku podáváme zvlášť.