Tvarohový mazanec – nejlepší recept

Amaterský kuchař tým Verge.cz zkusil velikonoční recept na staročeský mazanec. Ingredience jsou možná mírně netradiční, neboť je mazanec tvarohový.

Jak už to u našich receptů bývá, tento recept je rychlý a snadný, není třeba čekat na kynutí těsta mazance.

Potřebné ingredience:

  • 3 hrnky hladké mouky (6,50 Kč)
  • 1 kostka měkkého tvarohu (17,90 Kč)
  • 1 prášek do pečiva (5 Kč)
  • 1 vanilkový cukr (5 Kč)
  • 1/2 kostky tuku na pečení nebo másla (7,50 Kč)
  • 1 vejce na pomazání a 1 vejce do těsta (6 Kč)
  • 1 citrón (4 Kč)
  • hrnek hrozinek a mandlí (10 Kč)
  • 2 lžičky rumu
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku cukru

Změklé máslo, popřípadě tuku smíchejte s vanilkovým a normálním cukrem. Vzniklou směs vyšlehejte a přidejte vajíčko, tvaroh, citrónovou šťávu a kůru z připraveného citrónu. Dále přilijte rum a důkladně promíchejte. Poté přisypte sůl, mouku a prášek do pečiva. Vše promíchejte a vypracujte v těsto. Nazávěr do těsta přidejte a vmíchejte hrozinky.

Z těsta vytvarujte mazanec, potřete vajíčkem a posypte mandlemi. Mazanec pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C po dobu 50 minut.