Kyseláč zahradní (Šťovík) – Rumex acetosa var. hortensis

Bylinka užívaná jako koření i jako léčivá bylinka poněkud upadla v zapomnění. Teprve nedávno se začala opět pěstovat.

Kyseláč zahradní (Šťovík) pochází ze střední Evropy. Roste divoce na vlhkých loukách a okrajích příkopů. Patří do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae). Z kůlového kořene vyrůstají hladké kopinaté listy. Od května do srpna vytváří bylinka na vysokých načervenalých stoncích zelenavě růžová latnatá květenství.

Ve středověku se kyseláč používal jako kuchyňské koření i jako léčivá bylinka, především při onemocněních dutiny ústní a dásní. Používala se jak šťáva vylisovaná z čerstvých listů. Tvrdilo se, že čistí krev. Po dlouhé době zapomnění, získává nyní zase na významu a pěstuje se hojněji.

Kyselou chuť listů způsobuje kyselina oxalová. Existují však již nově vyšlechtěné odrůdy, jejichž listy obsahují této kyseliny méně a jsou proto jemnější chuti. Používají se čerstvé do salátů nebo vařené jako špenát.

Kyseláč zahradní se – podobně jako špenát – pěstuje jako jednoletá bylinka. Neuděláte chybu, budete-li o něj pečovat jako o trvalku. Je-li příliš rozrostlý, můžete ho rozdělit. Semena vysévejte na jaře do řádků, vzešlé bylinky vyjednoťte na vzdálenost přibližně 6 cm.

Čerstvé listy kyseláče zahradního jsou pochoutkou, pokud je otrháte dřív, než bylinka rozkvete. Květem listy ztrácejí dobou chuť. Velmi dobře se hodí do salátu s různě upravenými žampiony.

Kyseláč můžeme použít i společně s jinými kuchyňskými bylinkami ke kořenění vaječných, bramborových a zeleninových pokrmů. Mnoho syrové bylinky nejezte, neboť způsobuje slabou otravu. Podusíte-li ji, je zcela neškodná dokonce i ve větším množství. Kyseláč je příbuzný pohanky i reveně.

Pěstování Kyseláče zahradního (Šťovíku)

Kyseláč nenapadají choroby ani škůdci.

Vyskytnout se mohou mšice nebo slimáci. Mšice spláchněte proudem vody, slimáky v noci sesbírejte.

Tipy pro nákup

Délka života:

Víceletá bylinka, která se však většinou pěstuje jako jednoletá.

Sezona:

Jaro a léto.

Stupeň obtížnosti pěstování:

Neklade si zvláštní nároky. Miluje vlhko a polostín. Spotřebujete-li bylinku, snadno je ze semen obnovíte.

Historie

Kyseláč zahradní (Šťovík) je léčivá bylinka i jako potravina používán již odedávna. V minulosti však bylo jeho použití poněkud odlišné. Podle doporučení řeckého lékaře Dioskurida v 1.století našeho letopočtu se kyseláč užíval při průjmových onemocnění či při bolestech uší a zubů.

Používané části rostliny

Sbírají se listy v době, než bylinka začne kvést.

Vlastnosti

Jak už napovídá rčení „kyselý jako šťovík“, má tato bylinka výrazně kyselou chuť. Hlavními obsahovými látkami jsou šťavelany, třísloviny a kyselina askorbová (vitamin C). Kyseláč (Šťovík) má močopudné protizánětlivé, občerstvující a lehce projímavé účinky. Pomáhá také snížit horečku.

Použití

Tradičně se kyseláč (Šťovík) používá při kůrách, které mají za úkol vyčistit krev a povzbudit chuť k jídlu. Může pomoci i při problémech s močovými cestami. Působí také jako velice mrné projímadlo při zácpách, při čemž jeho účinek ještě zvyšuje vysoký obsah balastních látek. Také při kožních problémech, jako jsou akné, furunkly, ekzémy či lupénka, se projeví jako čisticí schopnosti.

Velikost a vzrůst

Kyseláč zahradní dorůstá až do metrové výšky. Patří do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae).

Květ a vůně

Od května do srpna vytváří bylinka dlouhá latnatá květenství. Voní jen velice zdravě.

Světlo a teplo

Kyseláč roste nejlépe v polostínu, snese i přímé slunce. Dobře se přizpůsobuje teplotě svého stanoviště.

Zalévání a hnojení

Kyseláč zalévejte jen za velkého sucha. Normální zahradní zemina obsahuje dostatek živin. Dobře roste ve vlhčí kyselé půdě. K mírnému přihnojení můžete použít speciální hnojivo pro rhododendrony.

Zemina a přesazování

Ideální je kompostová zemina s malou příměsí zvětralého jílu. Kyseláč se nepřesazuje. Na venkovním záhonu mu vyčleňte stálé místo.

Prořezávání

Bylinky se protrhávají, rostou-li příliš do šířky.

Množení

Výsevem nebo dělením.

Prostředí

Kyseláč zahradní se nehodí dobře do zahrady s bylinkami, protože požaduje kyselejší půdu. Můžete ho dobře pěstovat v květináčích nebo v truhlících. To ho vylučuje, ze společenství jiných užitkových bylinek .