Kuchyně jako srdce domova – zkušenosti, tipy

Není to jen místnost, kde se vaří, plánuje výběr pokrmů nebo ukládá nákup. Je to zároveň obytná zóna, kde se členové společné domácnosti setkávají, komunikují a stolují. Kuchyně je jednou z nejvytíženějších místností interiéru. Říká se, že je srdcem každého domova, ale je to skutečně tak? Jaká pravidla by měl člověk dodržet, aby vybudoval praktickou a estetickou kuchyni podle posledních trendů?

Kuchyně je často označována za „srdce domu“, a to z dobrého důvodu. Od prvních dnů civilizace se lidé scházeli u ohně – ústředního prvku kuchyně -, aby si užili jídlo a společenství. I dnes je kuchyně místem setkávání blízkých a místem zábavy. Kuchyně je navíc jednou z nejdůležitějších místností v domácnosti, protože poskytuje prostor pro přípravu jídel a místo pro setkávání při jídle.

Ve většině moderních domácností je kuchyň vybavena všemi potřebnými nástroji a zařízeními, které umožňují různé styly vaření a techniky přípravy pokrmů. Kuchyňská linka je jedním místem, kde lze připravit vše, co souvisí s jídlem, od hrnců a pánví až po troubu a ledničku. Mezi skvělé pánve určitě patří Fabini pánev, která nesmí chybět v žádné kuchyni.

Nedílnou roli v její funkčnosti hraje také uspořádání kuchyně. Dobře promyšlený návrh by měl zahrnovat všechny potřebné prvky a zároveň zohlednit velikost prostoru. Existuje řada možností uspořádání, které maximalizují užitnou hodnotu kuchyně, od otevřeného obývacího prostoru až po tradiční koncepty, jejichž součástí mohou být v některých domech třeba i kamna na dřevo.

Důležité jsou také spotřebiče použité v kuchyni. Kvalita spotřebičů může ovlivnit zážitek z vaření – od lednice až po troubu. 

Zařízení kuchyně lze nakoupit i online – například na Avenberg.cz, Alinda, Livero nebo na 4Home. Podívejte se také na jídelní stůl San Remo, který se stane vaší neodmyslitelnou součástí, nebo jaké vybrat barové židle. Pokud si budete zařizovat i ložnici, nezapomeňte také na odkládací prostor k posteli jako je kulatý noční stolek a další druhy.

Plánujte včas

I při snění o nové kuchyni je důležitá rozvaha – protože kromě vzhledu je nezanedbatelná použitelnost této místnosti. A kuchyně je celek, ani zdaleka nejde pouze o výběr kuchyňské linky. Podle návrhářů je častou chybu nedostatečné plánování renovace či budování nového kuchyňského prostoru.

Podle tvůrců, kteří mají s návrhy kuchyní zkušenosti, je dobré začít plánovat kuchyň co nejdříve. Jedině tak je možné měnit, vymýšlet a uvažovat nad detaily včetně vhodného osvětlení (např. stojací lampy), pověšení fotografií, nástěnných hodin nebo třeba abstraktních obrazů – a přeměnit představy na dokonalou skutečnost.

Je dobré pečlivě zvolit podlahu – kdo nemá příliš času na úklid, měl by vybírat snadno udržitelnou podlahu do kuchyně, kterou je možné jednoduše setřít mopem. Nemělo by se zapomínat ani na doplňky kuchyně, jakým mohou být třeba stojan na víno nebo designové koše na tříděný odpad.

Vyhněte se chybám

I vaření může být jednoduché – tedy v té pravé kuchyni. Práci v kuchyní si lze usnadnit, je však důležité dbát na ergonomii vybavení. V této místnosti nejde pouze o koncepci bydlení, ale především o funkčnost. Jaké jsou nejčastější chyby při návrzích kuchyní? Špatná ergonomie i chaotické uspořádání. Častou chybou je i nepraktičnost. Návrhy, které jsou sice na pohled dokonalé, ale ve skutečnosti nepoužitelné.

Člověk by měl věnovat pozornost nejen svým potřebám, ale také technickým detailům, orientaci a přístupnosti z okolních částí bytu. Dále by člověk neměl zapomenout, že vyznění kuchyně by mělo navazovat na styl celého bydlení. Jedině tak se místnost stane příjemnou perlou domova, aniž by interiér působil roztříštěně.

Moderní kuchyně

Vytvoření moderní kuchyně spočívá ve zjednodušení designu. Samozřejmě, že moderní design kuchyně je nakonec založen na osobním vkusu a preferencích, takže by se člověk neměl bát experimentovat při vytváření toho svého. 

Důležitá je analýzou pokoje a představou dokonalé moderní kuchyně. Člověk by měl zvážit všechny spotřebiče, které potřebuje, nejlepší materiály, které lze použít, a místo, kam je v místnosti umístit. Vše samozřejmě i s ohledem na finanční stránku. Dále je dobré vybrat pracovní desku. Pryč jsou časy tradičních laminátových desek, dnes je možné koupit desky elegantní kamenné nebo dokonce nerezové, materiálů a barev je k dispozici velké množství. 

U skříněk lze zvolit kombinaci hranatých hran a měkkých křivek s kovovými akcenty, jako jsou úchytky a výsuvy zásuvek, které působí modernějším dojmem. Co se týká designu kuchyně, je dnes modernější minimalistický design, jako je kombinace bílé, černé a šedé barvy. Oblíbené jsou také kuchyně bez klasických horních skříněk, např. pouze s policemi nebo úplně bez ničeho. 

Obrovským faktorem při navrhování moderní kuchyně je také osvětlení. Zatímco standardní wolframové žárovky budou vypadat skvěle, do moderního kuchyňského osvětlení lze zařadit LED páskového osvětlení, které se hodí nejlépe na nascvícení kuchyňské linky. 

Také nezapomeňte na dekorace do kuchyně na zeď, aby byla vaše kuchyň útulná a osobitá. Nejen při vaření jistě oceníte i nástěnné hodiny, osobitý nádech kuchyni dodá vkusně zvolená 3D tapeta.

Moderní kuchyně by měla být hlavně nadčasová.

Uspořádání kuchyně

Optimální uspořádání kuchyně by mělo odpovídat našim potřebám a životnímu stylu, stejně jako velikosti a tvaru prostoru. Vše začíná konfigurací hlavních spotřebičů. Pokud je místnost vyhrazená na kuchyň menší, lze se rozhodnout pro tzv. paralelní kuchyň, kdy je uspořádání kuchyně naproti sobě. Prostor lze opticky zvětšit otevřenými policemi místo skříněk. Paralelní kuchyň je velmi oblíbená, protože poskytuje větší prostor na vaření a zároveň se v ní člověk může rychle pohybovat. 

Pokud je k dispozici větší prostor kuchyně, lze popřemýšlet o tradičním tvaru písmene „L“ nebo o pracovním trojúhelníku. Kuchyně ve tvaru písmene L je praktická pro větší prostory se dvěma stěnami naproti sobě a otevřeným prostorem po stranách. Pracovní trojúhelník je složen ze tří hlavních spotřebičů, což umožňuje snadný pohyb mezi nimi. Oblíbené jsou také kuchyňské ostrůvky, které se hodí pro velké kuchyně s volným prostorem. 

V každém uspořádání kuchyně by měly být hlavní spotřebiče ve čtyřech hlavních bodech místnosti a varná deska a dřez by neměly být příliš daleko od sebe. 

Kopírujte nadčasové trendy

Trendy se neustále mění a nejinak je tomu i u kuchyní. Pokud člověk chce, aby se kuchyň brzy neokoukala, měla by být stylová, ale jednoznačně také nadčasová, ale hlavně také funkční. Uživatel by neměl ke kuchyni přistupovat jako ke trendy záležitosti – protože pak by byla kuchyně za 5 let zralá na další rekonstrukci. Nadčasovost je podle tvůrců kuchyní naprosto klíčová.

Pro nadčasovost lze volit zajímavé kombinace materiálů bez divočejší grafiky, která by mohla výsledný dojem z kuchyně zkazit.

Jedním z trendů, který se naopak drží už léta, je kuchyňský ostrůvek. Praktické rozšíření pracovní plochy je často středobodem kuchyně a rozhodně se s ním nespletete.

Srdeční záležitost

Aby kuchyně skutečně naplnila sny o komfortním srdci domova, kde se člověk může potkávat s rodinou, blízkými i přáteli, je důležité tvořit prakticky a s rozumem. Kuchyně by měla mít důležitou roli při navrhování celého interiéru.

Díky promyšlenému návrhu se lze vyhnout neuváženým investicím. Nakonec tak vznikne místnost, která bude reprezentovat domov. Není tak těžké zamilovat si novou kuchyni, která snoubí interiérový design s důležitou praktičností.

Které spotřebiče patří do kuchyně? 

Kuchyňské spotřebiče jsou pro efektivní provoz kuchyně nezbytné. Jsou pohodlné, šetří čas, jsou energeticky úsporné a mají široké možnosti využití. Nejběžnějším typem kuchyňského spotřebiče je chladnička, která dokáže uchovávat potraviny a nápoje po delší dobu. Trouby a sporáky slouží k přípravě pokrmů, zatímco myčky nádobí pomáhají s úklidem. Mikrovlnné trouby nabízejí další možnost vaření a snadno se ovládají.

Kuchyňské roboty a mixéry umožňují rychlou a snadnou přípravu různých pokrmů od základu. Užitečnými nástroji mohou být také kuchyňské váhy, teploměry a časovače. Kávovary, odšťavňovače a vodní filtry usnadňují přípravu horké kávy nebo sklenice studeného džusu. Specializované spotřebiče, jako jsou kávovar s mlékem, pekárny chleba, topinkovače a elektrické grily, mohou poskytnout více možností pro přípravu chutných jídel.

Další kuchyňské spotřebiče se často používají k usnadnění jinak časově náročných úkonů. Elektrické otvíráky na konzervy eliminují nutnost ručního otevírání konzerv, zatímco pomalé hrnce pomohou vytvořit šťavnaté jídlo, aniž by jej člověk musel hlídat. Výrobníky ledu a zmrzliny představují rychlý a snadný způsob přípravy studených dezertů. A v neposlední řadě sklenice zavařovací jsou skvělé na uchování různých potravin.