Paella s tofu – nejlepší recept

Paella je jedním z nejznámějších španělských jídel a oblíbenou specialitou po celém světě. Toto barevné a chutné jídlo se tradičně připravuje s rýží, mořskými plody, klobásou a různými druhy masa. Ale pro vegany a vegetariány je často obtížné najít verzi, která by odpovídala jejich životnímu stylu. Proto byla vytvořena vegetariánská varianta paelly, která nahrazuje maso tofu.

Tofu, nebo také sójový sýr, je potravina získávaná z bobů sóji. Je to bílé, měkké a bez chuti, což z něj činí ideální ingredienci pro tento tradiční španělský pokrm. Díky své vysoké nutriční hodnotě a bohatému obsahu bílkovin, se tofu stala oblíbenou alternativou pro maso u vegetariánů a veganů.

Pro přípravu paelly s tofu budete potřebovat tofu (lepší je použít tuhou verzi), rýži, zeleninu (například papriku, cibuli, cuketu, houby), rajčata, olivy, česnek, koření (například šafrán, paprika, kurkuma, kmín, pepř) a zeleninový vývar či vodu.

Nejprve si připravte tofu tak, že ho nakrájíte na menší kostičky a osmahněte na pánvi s trochou oleje, dokud nebude zlatavé barvy. Poté jej odložte na stranu, abyste mohli připravit zbytek ingrediencí. V hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm cibuli a česnek. Poté přidejte zeleninu a krátce ji orestujte. Poté přidejte rajčata, olivy a koření, podle toho, co máte rádi, nebo co vám zbylo v kuchyni.

Následně přidejte rýži a nechte ji absorbovat všechny přísady. Poté přilijte vývar nebo vodu a nechte paelle vařit na mírném ohni, až bude rýže měkká. Během vaření můžete přidat další vodu nebo vývar, pokud bude potřeba.

Až bude paelle hotová, přidejte do ní osmažené tofu a nechte jej probublat společně s ostatními ingrediencemi. Nakonec nechte paelle chvíli odpočinout a podávejte ji teplou.

Paella s tofu je lahodná a sytá, plná barev i výživných ingrediencí. Je perfektní volbou pro vegetariány, vegany a všechny, kteří chtějí ochutnat tradiční jídlo s moderním twistem. Můžete si ji doplnit o další zeleninu dle svého výběru, například špenát, olivy, fazole nebo kukuřici. Vyzkoušejte tuto veganskou verzi paelly a dopřejte si chuť Španělska i v případě, že nejíte maso.

Pokud máte rádi rýži, vyzkoušejte i tyto další recepty:

Paella s tofu – recept

Paella je tradiční španělské jídlo, které se obvykle připravuje z mořských plodů nebo masa. Ale co když jste vegani nebo jednoduše milujete tofu? Naštěstí existuje vegetariánská verze tohoto slavného pokrmu – Paella s tofu!

Čas přípravy

  • 1,5 hodiny

Ingredience na paellu s tofu

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká oloupaná a nasekaná cibule
  • 1 velká odjádřená a nasekaná červená paprika
  • 2 oloupané a utřené stroužky česneku
  • 400 g konzervovaných krájených rajčat
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • po 1/2 lžičce sušené bazalky a tymiánu
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 200 g vařené, propláchnuté a okapané cizrny
  • 300 g propláchnutého, okapaného tuhého tofu nakrájeného na kostky
  • 60 g opražených plátků mandlí
  • snítka čerstvého tymiánu a oregana na ozdobení

Postup na paellu s tofu

  1. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a krátce na něm podusíme cibuli, papriku a česnek.
  2. Přidáme konzervovaná rajčata, sůl, kurkumu a sušenou bazalku a na mírném ohni dusíme 5 minut.
  3. Přelijeme vývar a vmícháme cizrnu.
  4. Přivedeme k varu a přidáme rýži.
  5. Snížíme teplotu a pod pokličkou necháme rýži za občasného míchání dusit 20 minut, až do sebe nasaje většinu tekutiny a změkne.
  6. Přidáme tofu a v nezakryté směsi ho asi 10 minut prohříváme.
  7. Pak pánev odstavíme z ohně, zakryjeme a necháme 10 minut stát.
  8. Hotovou paellu vyklopíme do nahřáté servírovací mísy, ozdobíme mandlemi, tymiánem a oreganem a podáváme.

TIP

Rýži, tofu a cizrnu lze kombinovat s dalšími přísadami. Například pokrájenými fazolovými lusky, vajíčky na tvrdo apod.

Zajímavosti o paelle s tofu

Paella je tradiční španělské jídlo, které je mnoha lidem známé pro svou bohatou a lahodnou chuť. Původem pochází z Valencie, ale díky své popularitě se rozšířilo po celé Španělsko a dále i do celého světa. Paella je klasický plod moře a rýže, ale existují také varianty pro vegetariány, kde se místo mořských plodů používá tofu jako hlavní ingredience. Tento článek se zaměří právě na Paellu s tofu a představí vám některé zajímavosti spojené s touto variantou.

  • Tofu je rostlinný výrobek získávaný z výluhu sóji, který se často používá jako náhrada masa v vegetariánské stravě. Má vysoký obsah bílkovin a je bohatý na minerály, jako je vápník, železo a hořčík. Ve španělské kuchyni se tofu začalo používat jako alternativa k masu a postupem času se stalo součástí mnoha tradičních jídel, včetně Paelly.
  • Jeden z důvodů, proč se tofu stal oblíbenou alternativou v Paelle, je jeho schopnost absorbovat chuť a vůni ostatních ingrediencí. Díky tomu se tofu snadno přizpůsobí tradičním kořením a dochucovadlům používaným v Paelle, jako je šafrán, paprika, česnek a olivový olej. Tofu také dodává Paellae výraznější texturu a živější barevnost díky svému světle žlutému odstínu.
  • V Paelle s tofu se také často používají sezonní zeleniny jako papriky, cibule, rajčata a hrášek. Vedle tofu se do Paelly může přidat i další zdroj bílkovin, jako jsou fazole nebo čočka, které obvykle nahrazují ryby nebo mořské plody. Někdy se dokonce do Paellae s tofu přidává i quinoa, aby se zvýšil obsah bílkovin v jídle a tím se z něj stalo vydatné a kompletní jídlo.
  • Pro vegany a vegetariány může být Paelle s tofu skvělou alternativou, protože není pouze zdravá a vyvážená, ale také chutná a vydatná. Co se týče přípravy, není třeba se naučit žádný nový recept nebo složitý postup. Stačí pouze nahradit maso tofu a použít ty samé přísady, které se používají k přípravě tradiční Paelly.

Závěrem lze říct, že Paella s tofu je zajímavou a zdravou variantou tohoto tradičního španělského jídla. Je to skvělá volba pro ty, kteří se rozhodli jíst více rostlinné stravy nebo pro ty, kteří se snaží snížit svou konzumaci masa. Takže pokud jste ještě nikdy neochutnali Paellu s tofu, určitě to vyzkoušejte – můžete být překvapeni, jak dobře může být toto kombinace mořských plodů a rostlinných surovin.