Jak vybrat autosedačku?

Očekávání miminka je jedna z nejradostnějších událostí v životě. Pro maminky, které však čekají své první miminko, může být příprava, spojená s příchodem miminka na svět, i trochu stresující. Na trhu je velké množství produktů pro děti a pro novopečenou maminku je těžké se v nabídce zorientovat. Do nutné výbavy pro novorozence patří i autosedačka. Jak však vybrat správnou autosedačku a na co si dát při koupi pozor? 

Autosedačka je podobně jako postýlka, mantinel, hnízdečko pro miminko, monitor dechu nebo hluboký kočárek jednou z prvních věcí, které nastávající rodiče pořizují svým ještě nenarozeným dětem.

Používání autosedaček je od roku 2006 v České republice povinné pro všechny děti, které nedosáhly výšky 150 cm nebo mají váhu nižší, než 36 kg. Každá autosedačka musí být navíc označena tzv. zkušební značkou, která je zárukou toho, že sedačka splňuje testy evropských norem. Na značce je jméno výrobce, homologační značka „E-mark“, označení váhové kategorie a číslo osvědčení.

TIP: Přečtěte si také o usnadnění každodenního života maminky. Na autosedačku můžete také pořídit

Typy autosedaček

Autosedačka je základním bezpečnostním prvkem pro zajištění bezpečného cestování kojenců, batolat a větších dětí během jízdy v autě. Správně nainstalovaná a věku dítěte odpovídající autosedačka je nejlepším způsobem, jak dítě ve vozidle zabezpečit. 

Autosedačky se vyrábějí v několika provedeních:

  • vajíčko
  • konvertibilní
  • all-in-one
  • podsedáky

Typ a velikost autosedačky závisí na věku a hmotnosti dítěte a také na konstrukci automobilu. 

Vajíčko

Autosedačka vajíčko je typ autosedačky, která je speciálně navržena pro bezpečnost a pohodlí kojence. Konstrukce ve tvaru vajíčka pomáhá chránit hlavu a krk dítěte, zejména během dlouhých cest autem. Umožňuje také dostatek otevřeného a vzdušného prostoru, který pomáhá udržet dítě v pohodlí.

Autosedačka je také vybavena nastavitelnými popruhy, nastavitelnou opěrkou hlavy a ochranou proti bočnímu nárazu pro ještě větší bezpečnost. Má také pětibodové bezpečnostní pásy. 

Autosedačka vajíčko je navržena s bezpečnostními prvky, které splňují nebo překračují všechny přísné bezpečnostní normy a požadavky. Je také testována, aby byla zajištěna její vynikající ochrana při všech typech kolizí. Kromě toho je ochrana proti bočnímu nárazu navržena tak, aby absorbovala energii bočního nárazu a pomohla chránit hlavu a krk dítěte. Díky nastavitelným popruhům lze autosedačku snadno přizpůsobit dítěti a poskytnout mu maximální oporu a pohodlí bez ohledu na to, jak dítě sedí.

Autosedačka vajíčko je také dodávána s odnímatelnými potahy sedadla a základnou, aby bylo čištění jednoduché a snadné. Potahy sedačky lze prát většinou v pračce. 

Konvertibilní autosedačky 

Nejběžnější jsou autosedačky konvertibilní, neboli tzv. rostoucí, které mohou používat jak kojenci, tak batolata. Dodávají se v provedení proti směru jízdy nebo po směru jízdy, v závislosti na potřebách dítěte. Přestože jsou konvertibilní autosedačky větší než jiné typy, lze je snadněji správně instalovat do vozidla a jsou cenově nejvýhodnější volbou, pokud chce člověk autosedačku používat pro více dětí v průběhu několika let. 

Konvertibilní autosedačky jsou pro rodiče jednou z nejdůležitějších investic, protože jsou nezbytnou součástí zajištění bezpečnosti dětí na silnicích. Jsou vhodné pro děti od novorozence a pomáhají zajistit jejich bezpečí v autě. Mohou být použity v poloze proti směru jízdy nebo po směru jízdy a obvykle jsou pro větší bezpečnost vybaveny bezpečnostními pásy.

U většiny konvertibilních autosedaček je k dispozici také systém LATCH pro snadnější instalaci a bezpečnější upevnění. Autosedačky lze snadno nastavit tak, aby vyhovovaly dětem, když rostou, a některé mají další funkce, jako jsou nastavitelné opěrky hlavy a polstrované látky pro větší pohodlí. 

Konvertibilní autosedačky jsou konstruovány s ohledem na bezpečnost a poskytují více než jen základní ochranu dítěte. Nadstandardní úroveň vestavěných bezpečnostních prvků zahrnuje zesílené rámy, ochranu proti bočnímu nárazu, pěnu pohlcující energii, která pomáhá snížit riziko zranění při nárazu. Tyto prvky poskytují úroveň bezpečnosti, na kterou se lze spolehnout i v nepravděpodobném případě nehody.

“All in one” autosedačky 

Autosedačky typu „vše v jednom“ jsou ideálním řešením pro rodiče a pečovatele, kteří chtějí autosedačku, která zvládne vše – od kojeneckého věku až po základní školu. Autosedačky typu „vše v jednom“ poskytují pohodlí růstu dítěte v jedné autosedačce při jednom nákupu. Od autosedačky pro nejmenší cestující, která je orientovaná proti směru jízdy, přes autosedačku pro předškoláky, která je orientovaná po směru jízdy, až po autosedačku pro starší děti – tato univerzální autosedačka je ideální pro rozrůstající se rodiny.

Autosedačky typu „vše v jednom“ jsou obvykle vybaveny pětibodovým systémem bezpečnostních pásů pro zajištění bezpečnosti dětí, nastavitelnými opěrkami hlavy pro větší pohodlí a polstrovanými bočnicemi pro větší ochranu.

Sedačky lze snadno nastavovat podle toho, jak dítě roste, a jsou vybaveny také řadou dalších funkcí, jako je polohovatelná základna, nastavitelné opěrky nohou, nastavitelné popruhy a několik dalších výhod. Mnoho modelů obsahuje držák na nápoje, který může být obzvláště užitečný pro uchovávání nápojů a svačin v dosahu. 

Pokud jde o bezpečnost, tyto typy autosedaček nabízejí lepší ochranu díky ochraně proti bočnímu nárazu, která je obvykle zabudována do sedačky prostřednictvím energii pohlcující pěny nebo ocelového rámu. Jak dítě roste, může pětibodový systém pásů přejít na šestibodový. 

Podsedáky 

Podsedáky jsou pro děti ve věku od 4 do 12 let nezbytnou součástí bezpečnosti v autě. Podsedáky jsou navrženy tak, aby zvedly dítě do výšky, takže bezpečnostní pás dospělého člověka se správně a bezpečně připoutá, čímž se předejde zranění, na rozdíl od použití samotného bezpečnostního pásu pro dospělého člověka. 

Správné používání podsedáků pomáhá zajistit, aby bezpečnostní pás pokrýval kyčelní kosti a ramena dítěte a dotýkal se oblasti klíční kosti. Bez odpovídající ochrany je dítě při nehodě vystaveno mnohem vyššímu riziku vážných zranění nebo v některých případech dokonce smrti. Vždy se doporučuje používat podsedák, dokud dítě nedosáhne výšky 150 cm nebo dokud bezpečnostní pás vozidla správně nesedí bez použití podsedáku. 

Autosedačku lze pořídit pro všechny věkové kategorie.

Při nákupu podsedáku je důležité se ujistit, že je vhodný pro věk a velikost dítěte a že se snadno používá. Podsedáky se dodávají v různých velikostech, například bez opěradla, s vysokým opěradlem a kombinované, v závislosti na věku a velikosti dítěte.

Je důležité se ujistit, že bederní pás je napnutý a ramenní pás je při používání správně umístěn přes klíční kosti. Autosedačka by měla být umístěna proti směru jízdy, dokud dítě nedosáhne věku alespoň 2 let. Podsedáky by se měly vždy používat podle pokynů výrobce.

Kterou skupinu vybrat?

Autosedačky se dělí na jednotlivé skupiny dle váhy dětí. Maminky mají vyzkoušené, že průměrně od narození až do dvanácti let dítěte vystřídají zhruba tři autosedačky. Klíčové je tedy vybrat takovou autosedačku, která odpovídá váze dítěte a ve které se bude dítě cítit pohodlně.

Začínáme autosedačkami ze skupiny 0 a 0+ (od narození do 13 kg), jde o tzv. vajíčka, které se bez výjimky upínají proti směru jízdy a u kterých je výhodou kompatibilita s kočárkem, takže například při návštěvě obchodu stačí jenom autosedačku s dítětem vyjmout z auta a nasadit na základnu kočárku. Jakmile začíná dítě sedačku přerůstat, tudíž nemá chráněnu celou hlavu, je nutné vajíčko nahradit.

Následuje skupina s označením „1“, která je určena pro děti s váhou od 9 kg do 18 kg. Každá kvalitní autosedačka by měla mít perfektní ochranu proti bočnímu nárazu a být vybavena měkkým polstrováním, které zajistí pohodlí dítěte.

Dalšími jsou skupiny 2 (od 15 kg do 25 kg) a 3 (od 22 kg do 36 kg), kam patří především tzv. podsedáky. Ty už samozřejmě nedisponují boční ochranou hlavy a zádovou opěrou. Jejich hlavním účelem je zvýšení posedu dítěte tak, aby bylo zajištěno správné vedení bezpečnostního pásu. Musí být veden přes rameno, nikoli přes krk dítěte.

Připevnění autosedačky

Autosedačky se na sedadlo vozu připevňují dvěma způsoby, buď pomocí tzv. isofixu, kterým ale musí být vůz vybavený, nebo bezpečnostním pásem. Autosedačku vybavenou isofixem lze pořídit pro všechny váhové kategorie. Pouze u tzv. vajíčka je někdy nutné pořídit i základnu. 

Isofix je řešení, které využívá kotvy uchycené přímo na konstrukci auta. Svoji správnou funkci bude sedačka plnit pouze tehdy, dodržíte-li se všechny postupy instalace a používání.