Péče o spotřebiče – co je správně, zkušenosti

Usnadňují chod domácnosti. Pokud je však v zájmu uživatelů, aby vydržely dlouho a dobře sloužily, je potřeba o ně správně pečovat. Nezáleží přitom na jejich velikosti – každý spotřebič zaslouží řádnou péči. Odměnou bude dlouhodobě perfektní stav, výkonnost a spolehlivost a u řady spotřebičů lze díky péči přispívat i k nízkým provozním nákladům.

Spotřebitelé neudělají chybu, pokud sáhnou po speciálních prostředcích určených k čištění zvoleného spotřebiče. Ocet, kyselina citronová, jedlá soda a další domácí triky spotřebičům a vybavení kuchyně příliš nesvědčí.

Chladnička a mraznička

Čištění prostoru chladničky a mrazničky spojené s jejich odmrazením je doporučováno provádět pravidelně, nejlépe jednou za půl roku. Zároveň je dobré vyčistit i odtokový kanálek, který se nachází na zadní straně spotřebiče a odvádí vodu z chladničky. Předejde se tak jeho ucpání. Kondenzátor umístěný na zadní straně je vhodné umývat podle jeho zašpinění a ve chvíli, kdy je spotřebič odmrazován.

Mikrovlnná trouba

Potraviny je důležité ohřívat v mikrovlnné troubě vždy přikryté, aby se částmi jídla nezanesl vnitřek trouby. Kusy potravin se mohou dostat až na tukový štítek a v případě jeho poškození může dojít k neopravitelnému poškození celého spotřebiče. Vnitřní prostor mikrovlnky je možné čistit prostředkem určeným na nerezový povrch.

Myčka

Myčka nemá možnost zbavovat se zbytků potravin, proto je důležité před vložením do myčky smést či opláchnout z nádobí všechny zbytky. U myčky je třeba pravidelně doplňovat sůl, a to i v případě, kdy jsou používány tablety, které sůl obsahují.

Pokud jsou používány tablety bez leštidla nebo tablety nejsou používány vůbec, je nutné pravidelné doplňování leštidla. Dále je vhodné pravidelně čistit filtry a celý prostor myčky, čistícím přípravkem určeným pro myčky nádobí.

Rychlovarná konvice

Rychlovarnou konvici je potřeba pravidelně odvápňovat v závislosti na tvrdosti vody a četnosti používání. Vodní kámen usazený uvnitř varné konvice nepůsobí nijak vábně a navíc způsobuje vyšší spotřebu energie a pomalejší ohřev vody. Kdo se chce odvápňování vyhnout, měl by používat vodu z filtrační konvice. Voda z ní neobsahuje vodní kámen a díky tomu je i chutnější.

Varná deska

Na varnou desku lze použít nejprve škrabku pro čištění tvrdých usazenin a vodního kamene a následně využít čisticí prostředek na sklokeramické des­ky.

Digestoř

Důležité je pravidelné čištění filtrů. Uhlíkové filtry je pak nutné pravidelně měnit. Některé odsavače mají indikaci nasycení uhlíkových filtrů nebo jsou vybaveny indikátorem efektu filtrace.

Vysavač

U sáčkového vysavače je potřeba pravidelně měnit sáčky a u bezsáčkového vysavače je nutné vyprazdňovat zásobník na prach. Dále je vhodné u obou typů vysavačů pravidelně čistit a vyměňovat motorový filtr, HEPA filtr i další filtry.

Žehlička

Stejně jako u varné konvice je důležité i žehličku pravidelně odvápňovat, a to v závislosti na četnosti používání a tvrdosti vody. Opět platí, že aby se žehlička nezanášela vodním kamenem, je lepší používat vodu z filtrační konvice.

Kávovar

Pravidelné čištění a vyprazdňování odpadu je pro přípravu chutné kávy zcela nezbytné. Výrobci doporučují pravidelně kávovar odvápňovat. I zde se bude hodit filtrační konvice, neboť při používání tvrdé vody může dojít k neopravitelnému poškození varné jednotky kávovaru.

Gril, toustovač, sendvičovač

Tyto druhy spotřebičů je nezbytné čistit po každém použití. Zanechané zbytky potravin sice gril, toustovač ani sendvičovač nepoškodí, avšak jsou nehygienické a nevzhledné.