Léčivé potraviny na zvýšení imunity

Za okny nám pěkně přituhuje, a proto je čas  začít přemýšlet, jak se ubránit před zákeřnými viry a bakteriemi. Popřípadě pořádně se zahřát.

Máme pro vás pár potravin, které byste měla v zimních měsících upřednostňovat.

Křen

Křen se pěstuje pro svůj silně aromatický kořen. Je bohatým zdrojem vitamínu C, provitamínů A (karotenů), minerálů a antibakteriálních látek.

Pomáhá odhlenit dýchací cesty. Působí preventivně proti bakteriím i chorobám, které způsobují viry. Podporuje trávení a metabolismus.

Zázvor

Zázvor je známý hlavně díky svým oddenkům. Obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a alkaloid kapsaicin.

Právě zázvor vás v zimě hodně zahřeje. Pomáhá prokrvovat a zlepšuje krevní oběh. Působí proti nevolnostem a to i těm těhotenským.

Pórek

Obsahuje éterické oleje, kyselinu listovou, vitamín C a minerály (zinek, mangan, selen a fosfor). Všechny tyto látky jsou důležité pro správný chod vašeho organismu.

Cibule

Obsahuje látku allicin, která je velmi antibakteriální. Používá se při nachlazení či kašli. Snižuje také hladinu cukru v krvi, přináší lepší chuť k jídlu, pomáhá při trávení, při žilních a dýchacích onemocněních.

Další potraviny, které váš v zimě zahřejí:  Červené víno, vejce, maso, vlašské ořechy, mák, slunečnicová semínka, máslo, česnek.