Feng Shui – jak na kuchyň

Feng Shui je postaveno na předpokladu, že všechno, co nás obklopuje, má svou energii – čchi, která buď proudí, nebo stagnuje. To platí jak pro živé tvory, tak i pro neživé předměty jako je dům, nábytek a vybavení v jednotlivých místnostech. Pravidla harmonie Feng Shui lze aplikovat nejen na celé domy, ale i na jednotlivé místnosti a dokonce i samotné části místností. My dnes máme zaostřeno na kuchyň.

Kuchyň je od pradávna symbolem tepla domova a někteří v ní také stráví většinu života. Musíme jíst, abychom žili. A to, co jíme a pijeme, zase ovlivňuje naši vitalitu a kondici. Kuchyň je tak podle Feng Shui hned po vchodu nejdůležitější místností v domě, protože se v ní připravuje potrava, kterou potřebujeme k životu.

Vybaví se vám při vzpomínce na dětství ta nejútulnější kuchyň vaší babičky, kde vždy vonělo jídlo a čerstvě napečené buchty a bylo v ní vám tak dobře, aniž byste tušili proč? Pak to byla jednoznačně kuchyň postavena na základech Feng Shui.

Ačkoli naše babičky tenkrát samozřejmě o nějakém čínském učení netušily zhola nic. Prostě se jen řídily svým citem, intuicí a u vaření předávali do jídla svou láskyplnou energii. Možná vám při pohledu na dnešní moderní, ale často také sterilní kuchyně to sálavé teplo domácího krbu chybí.

V kuchyni by měla panovat přívětivá, otevřená a jasná atmosféra, které lze docílit jednak barvami stěn, uspořádáním pracovní plochy, vhodným osvětlením a také pravidelným úklidem.

Umístění kuchyně v domě či bytě

V minulosti byla kuchyně často středem celého domu, což je pro ni vhodné místo i dnes. Pokud můžete, nezařizujte si kuchyň na jižní straně domu, znásobili byste tak energii ohně a hrozilo by, že jídlo se vám bude z nepochopitelných důvodů připalovat.

Umístění kuchyně na severu (element vody) také není příliš vhodný. Dominantní voda by mohla potlačovat oheň, což může zapříčinit problémy s troubou nebo hořáky.

Ideální poloha pro kuchyň je západní část domu, protože kov/západ nepodněcuje oheň a nepohlcuje vodu. Dále je vhodný i východ či jihovýchod, ale není to samozřejmě dogma. Pokud tu možnost nemáte, nedá se nic dělat, vše doladíte pomocí ostatních pravidel.

Materiály v kuchyni

Z hlediska Feng Shui náleží kuchyň k elementu ohně. Ideálním materiálem pro kuchyňskou linku je tedy dřevo, případně kombinace dřeva a lamina s dekorem dřeva. Nerezové kuchyně jsou sice moderní, ale nerez je prvek kovu, který se s kuchyňskou energií ohně (na rozdíl od prvku dřeva) nedoplňuje. Oheň totiž pomyslně taví kov a tak se tyto dvě energie budou přetahovat o svou moc, což nepřispívá k energetické harmonii.

Doporučené barvy

Kuchyni sluší světlé a jasné barvy. Pokud chcete znásobit pocit čistoty a klidu, nechte vymalováno bíle. Chcete-li povzbudit komunikaci mezi členy domácnosti, je vhodnou barvou pro kuchyň i jídelnu žlutá, případně červená.

Červená barva je elementem ohně a můžete ji použít jako doplňující prvek a podpořit tento element, pokud máte kuchyň umístěnou na nevhodné světové straně (sever/element voda).

Umístění sporáku

Alfou a omegou v kuchyni je sporák. Kuchyňský sporák má z hlediska Feng Shui zásadní význam, je vnímán jako symbol lidského společenství, rodinného tepla a bezpečí (podobně jako dříve lidé sedávali kolem společného ohně).

Důležitá pravidla pro umístění sporáku:

  • Umístěte sporák u zdi a zároveň v centru dění, abyste na něj měli výhled z celé místnosti. (Dnes tolik populární umístění sporáku do středového ostrůvku kuchyně je sice praktické a žádané, ale z hlediska proudění čchi ne příliš šťastné řešení.)
  • Kuchař by měl mít při vaření u sporáku chráněná záda a za sebou by zároveň neměl mít dveře.
  • Není vhodné ho postavit v přímé linii mezi oknem a dveřmi, kudy přímo proudí čchi.
  • Měl by stát dostatečně daleko od dřezu, ledničky i myčky (nesou element vody), aby nevznikal konflikt mezi ohněm a vodou. Konflikt mezi živly by mohl přinést nedorozumění do našeho soužití, finanční ztrátu nebo jiné nepříjemné události.
  • Mezi sporákem a dřezem, myčkou či pračkou tak nechte odstup min. 50 cm

Další důležitá pravidla pro zajištění harmonie v kuchyni jsou tato:

  • Udržujte hořáky, varnou desku a troubu v čistotě, abyste podpořili tok peněz do domácnosti.
  • Čistý sporák = dobré zdraví a kondice.
  • Umístěte za hořáky zrcadlo nebo jiný lesklý předmět, či lesklou pánev, abyste opticky zdvojnásobili jejich počet. Pozor ale, zrcadlo i pánev pak musíte stále udržovat čisté. Pokud by byly zacákané od oleje a omáčky, tak je tam raději nedávejte!
  • Zajistěte, aby všechno kuchyňské zařízení fungovalo, hodiny, minutka, váhy atp. Pokud tomu tak není, opravte je nebo vyměňte.

Lednička a potraviny

Lednička je elementem vody. Nikdy ji neumisťujte hned vedle sporáku či trouby. Pokud nemáte jinou možnost, oddělte tyto dva spotřebiče alespoň dřevěnou přepážkou.

Ledničku udržujte vždy čistou. Neskladujte v ní prošlé potraviny. Ujistěte se také, že z lednice nikde nekape nebo neteče voda, jinak vám budou „odtékat“ finanční i jiné prostředky.

Pracovní náčiní

Není vhodné mít vystaveno pracovní náčiní na očích. Ačkoli je moderní mít zavěšeny pánve či nádobí na různých drátěných programech, schovejte je raději do šuplíku. To platí zejména pro ostré nože, ale i sklenice a jiné pomocníky. Tyto předměty volně dostupné na lince navíc brzdí optimální tok energie.

Nezapomínejte na úklid a čerstvý vzduch

Harmonie a štěstí souvisí ve Feng Shui s pořádkem a čistotou protože všechny předměty – tedy i ty přebytečné – produkují energii a mohou tak být přinejmenším spoluzodpovědné za energetickou disharmonii.

Staré, dlouho nepoužívané předměty vyzařují negativní energii. Proto je při utváření bytu a místností podle Feng Shui na prvním místě pořádný úklid. To platí i pro kuchyň.

  • Nepřechovávejte v ní otlučený a rozbitý procelán, poškozené hrnce nebo odrané vařečky. Ani z nostalgie. Vyměnte je při první příležitosti za nové.
  • Odpadky v kuchyni dávejte na jedno místo a pravidelně je vynášejte. Absolutně tabu jsou nádoby na odpadky bez uzavíratelného víka nebo s víkem, které vám u přeplněného koše zůstává nadzvednuté. Odpadkový koš také nevystavujte na odiv, raději ho schovejte do nějaké skříňky.
  • Také v kuchyni pravidelně větrejte, ať může čchi správně proudit a máte v místnosti vždy čerstvý vzduch.

Jídelna a jídelní stůl

Je příjemné, pokud si můžete dovolit prostornou kuchyň, do které se vám zároveň vejde i velký jídelní stůl. Pokud to však okolnosti nedovolují a musíte obědvat či večeřet v jiné místnosti, nebo máte samostatnou jídelnu, měla by tato být určitě co nejblíže ke kuchyni.

Tam, kde jíte, je nejdůležitějším předmětem stůl. A co ke stolu radí Feng Shui?

  • Doporučují se oválné nebo osmihranné stoly ideálně ze dřeva.
  • Deska stolu by neměla být ze skla, aby se hosté nebo členové rodiny stále nemuseli dívat na své nebo cizí nohy a podvědomě si nepřipadali, že jsou tam jen „na skok“.
  • Pohled od stolu by se neměl upírat na vchodové dveře, koupelnu nebo kuchyni.
  • Stůl má být pevný, ideální je vrchní deska v kuse, bez rýh a předělů (např. mezery v desce u vysunovacích stolů působí rušivě a v přeneseném smyslu rozdělují lidi od sebe a ruší harmonii mezi nimi.

Květiny a ovoce

Nezapomínejte na květiny a rostliny, které v kuchyni vytvářejí dodatkovou čchi. Lepší jsou rostliny i bylinky v květináči, než řezané. Mají v sobě “víc života”.

Rozhodně se vyhněte květinám umělým či sušeným, které přináší stagnující nebo negativní energii. Na kuchyňský stůl si umístěte mísu s čerstvým ovocem, která bude symbolizovat hojnost.

Náš tip na závěr:

Zajímá vás problematika Feng Shui a chcete se dozvědět více o pravidlech tohoto učení? Zkuste šáhnout po některé z knih o Feng Shui. Na trhu je dnes nepřeberné množství.

A pokud se vám zdá, že jsou tyto rady moc složité, vypusťte je z hlavy, zkuste se vrátit do dob našich babiček a při zařizování vaší kuchyně a jídelny se prostě jen řiďte citem a vybavte si ji tak, aby se vám v ní prostě dobře žilo a rádi jste se v ní spolu s vašimi blízkými setkávali.