Hazardní hry a nervový systém: jak hrát, aniž byste si poškodili zdraví 

Hazardní hry existují již po staletí a stále patří k oblíbeným formám zábavy na celém světě. Přestože mnoho lidí hraje bez problémů, například casino vklad přes sms cz, u značného počtu lidí vzniká závislost, která může mít vážné následky jak na psychiku, tak na fyzické zdraví obecně. V tomto článku se dozvíte, jak závislost na hazardních hrách ovlivňuje nervový systém, a získáte tipy, jak hrát, aniž byste si poškodili zdraví. 

Co je to závislost na hazardních hrách? 

Tato závislost, známá také jako nutkavé hráčství, je typem behaviorální závislosti, která zahrnuje nekontrolovatelnou touhu hrát hazardní hry navzdory negativním důsledkům, které to může mít na život člověka.

Podle údajů Odboru protidrogové politiky vlády ČR trpí závislostí na hazardních hrách přibližně 1,8% populace ve věku 15-74 let. Přesná příčina závislosti na hraní není zcela objasněna, ale předpokládá se, že jde o kombinaci biologických, environmentálních a psychologických faktorů. Mezi biologické faktory, které mohou přispívat ke vzniku závislosti na hraní, patří abnormality v systémech mozkových funkcí, genetika a nerovnováha neurotransmiterů. Riziko vzniku závislosti na hraní hazardních her mohou zvyšovat také faktory prostředí, jako je například závislost na hraní hazardních her v mladém věku. A konečně k rozvoji této závislosti mohou přispívat i psychologické faktory, jako jsou deprese, úzkost a stres. 

Jak závislost na hazardních hrách ovlivňuje nervový systém? 

Závislost na hazardních hrách může mít závažné účinky na nervový systém. Když člověk hraje hazardní hry, jeho mozek produkuje dopamin, hormon spojený s potěšením. Uvolňování dopaminu zvyšuje sklon k hraní hazardních her, což zvyšuje pravděpodobnost, že osoba bude v hraní hazardních her pokračovat i v budoucnu. Postupem času mozek ztrácí citlivost na uvolňování dopaminu a člověk může potřebovat vyšší sázky nebo delší hraní, aby dosáhl stejné úrovně potěšení.

Studie ukázaly, že lidé se závislostí na hazardních hrách mají jinou strukturu a funkci mozku než ti, kteří nehrají. Jedna studie prokázala, že lidé se závislostí na hazardních hrách mají zmenšený objem šedé hmoty v několika oblastech mozku, včetně prefrontální kůry, která pomáhá při rozhodování a kontrole impulzů. Jiná studie ukázala, že lidé se závislostí na hazardních hrách mají sníženou aktivitu v corpus striatum, mozkové oblasti, která hraje roli při zpracování odměny. Kromě toho může závislost na hazardních hrách vést k fyzickým změnám v nervovém systému. Lidé se závislostí na hazardních hrách jsou ve stresu a mohou pociťovat úzkost a depresi, což může ovlivnit nervový systém.

Chronický stres je často příčinou zvýšené hladiny kortizolu, hormonu, který může poškozovat neurony v mozku a přispívat k neurodegenerativním onemocněním. Ludomanie také způsobuje poruchy spánku, které mohou negativně ovlivnit nervový systém. Studie prokázaly, že chronická spánková deprivace může vést ke zhoršení kognitivních funkcí, poruchám nálady a změnám mozkových funkcí. 

Zodpovědné hraní: užitečné rady 

Přestože ludomanie může mít vážné důsledky pro fyzické i duševní zdraví, existují způsoby, jak hrát bezpečně. Zde je několik tipů, které vám pomohou hrát zodpovědně: 

  • Stanovte si rozpočet. Než začnete hrát, stanovte si rozpočet, kolik peněz si můžete dovolit prohrát. Tento rozpočet dodržujte a vyhněte se honbě za výhrou; 
  • Dělejte si přestávky. Čas od času se zastavte, aby si váš mozek odpočinul. Předejdete tak impulzivním rozhodnutím a snížíte hladinu stresu; 
  • Vyhněte se pití alkoholu. Nedovolte si při hraní pít, protože to může zhoršit vaši schopnost činit adekvátní rozhodnutí a zvýšit pravděpodobnost rizikového chování; 
  • Vyhledejte pomoc. Pokud se vy nebo někdo, koho znáte, potýkáte se závislostí na hazardních hrách, vyhledejte odbornou pomoc. K dispozici je několik zdrojů, včetně terapie, podpůrných skupin a linek pomoci. Jedním z takových míst je Gamblers Anonymous; 
  • Pečujte o sebe. Cvičte, meditujte a rozvíjejte všímavost, abyste snížili hladinu stresu a zlepšili své celkové zdraví. Pravidelná fyzická aktivita podpoří zdravé fungování mozku. Meditace a cvičení mindfulness mohou lidem pomoci lépe si uvědomit své myšlenky a pocity a rozvíjet dovednosti sebeovládání a rozhodování; 
  • Vyhýbejte se hraní hazardních her online. Internetové hraní může být obzvláště návykové, protože je dostupné 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a je snadno dostupné. Pokud se rozhodnete hrát hazardní hry na internetu, nezapomeňte to dělat zodpovědně a stanovit si limity; 
  • Vědět, kdy přestat. Je důležité rozpoznat, kdy se hraní stalo problémem, a v případě potřeby vyhledat pomoc. Pokud hraní hazardních her způsobuje ve vašem životě negativní důsledky, jako jsou finanční potíže, potíže ve vztazích nebo problémy s duševním zdravím, je možná načase vyhledat odbornou pomoc. 

Další tipy 

Kromě tipů v předchozí části existuje několik dalších věcí, které je třeba mít na paměti, pokud jde o zodpovědné hraní hazardních her. Mezi ně patří např: 

Předtím, než začnete hrát, je důležité pochopit, jaké jsou šance na výhru a prohru. To vám pomůže učinit informované rozhodnutí o tom, kolik peněz vsadit a kdy přestat. Seznámení se s informacemi o tom, zda můžete vyhrát peníze na výherních automatech.

Nehonte se za prohrami: může se objevit nutkání pokusit se získat zpět prohrané peníze, což vám zabrání včas přestat. Místo toho berte prohry jako přirozenou součást hry. 

Vyhněte se půjčování peněz: půjčování peněz na hraní je známkou problémů s hazardními hrami a měli byste se mu vyhnout. Tento přístup může vést k finančním problémům a vyvolat napětí ve vztahu. 

Stanovte si časové limity: Hraní hazardních her někdy zabere hodně času, proto je důležité stanovit si časové limity, které si na hraní dovolíte. To vám může pomoci udržet si přehled o čase a vyhnout se tomu, abyste utratili více peněz, než jste plánovali. 

Vybírejte si, co je více výherní: některé typy her mají větší šanci na výhru než jiné, proto je důležité vybrat si to, co s větší pravděpodobností povede k výhře. To vám může pomoci uvědomit si, že máte nad celým procesem lepší kontrolu. 

Závěr 

Ludománie může být vážným problémem, který způsobuje negativní zdravotní důsledky. Ludomanie může vést ke změnám struktury a funkce mozku, poruchám spánku a chronickému stresu. Existují však způsoby, jak hrát zodpovědně, například stanovit si rozpočet, dělat přestávky, vyhýbat se alkoholu, vyhledat podporu, praktikovat meditaci, vyhýbat se hraní online a vědět, kdy přestat. 

Je důležité mít na paměti, že hazardní hry je třeba vnímat jako formu zábavy, nikoli jako prostředek obživy nebo úniku od problémů. Dodržováním těchto rad si můžete hazardní hry užívat, aniž byste si poškodili zdraví nebo život. Pokud vy nebo někdo z vašich známých bojuje se závislostí na hazardních hrách, vyhledejte co nejdříve odbornou pomoc, abyste předešli dalším negativním následkům. Pokud se s tímto problémem potýkáte sami, je také důležité co nejdříve vyhledat odbornou pomoc. Cílem léčby je pomoci vám vypěstovat si zdravější hráčské návyky a překonat závislost. Možnosti léčby závislosti na hrách mohou zahrnovat terapii, podpůrné skupiny a léky.