Játrová paštika – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

3 hod

INGREDIENCE:

  • 300 g vepřových, telecích nebo hovězích jater
  • 200 g libové vepřové kýty
  • 200 g hovězí kýty
  • 100 g syrové slaniny
  • 3 housky
  • 4 vejce
  • 50 g cibule
  • 30 g vepřového sádla
  • sůl
  • paštikové koření

POSTUP

Dvě třetiny jater společně s vepřovým a hovězím masem, houskami namočenými ve vodě a dobře vymačkanými umeleme, dochutíme solí a dokořeníme, přidáme vejce a dobře promícháme.

Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme zbytek jater a opečeme.

Vychladlá játra a syrovou slaninu nakrájíme na kostičky a přidáme do umíchané směsi, kterou naplníme formu vyloženou alobalem, přikryjeme a ve vodní lázni dusíme v troubě 2 hodiny.

Udušenou paštiku mírně zatížíme, přebytečný tuk slijeme a do druhého dne necháme vychladnout.

Hotovou paštiku vyklopíme z formy a nakrájíme na tenké plátky.