Žralok – nejlepší recept

Máte rádi mořské plody? Pokud ano, už jste vyzkoušeli lahodnou kombinaci žraloka a smetany? Toto kreativní jídlo, které se vyskytuje v tradiční kuchyni různých kultur po celém světě, je chutným a vzrušujícím pokrmem, který by měl vyzkoušet každý.

Žralok je neuvěřitelně chutná a všestranná ryba, která nabízí širokou škálu chutí v závislosti na typu použitého způsobu přípravy. Lze jej vařit v páře, smažit na pánvi, smažit na rožni nebo grilovat, přičemž každá z těchto možností přináší jedinečnou chuť. Maso je obvykle bílé a vločkovité s vlhkou strukturou a chuť je mírně nasládlá.

V kombinaci se smetanou vzniká neuvěřitelně aromatický pokrm. Měkká a vločkovitá povaha žraloka se skvěle kombinuje s bohatou smetanou, což umožňuje vytvořit křehké a lehké jídlo.

Pokrm lze podávat jako předkrm nebo hlavní chod. Pro přípravu lehkého jídla lze ingredience vařit na másle s několika bylinkami a kořením. Oblíbené je také podávání pokrmu na lůžku z čerstvě uvařené rýže nebo nudlí. Případně lze připravit složitější pokrmy přidáním různé zeleniny, chilli a omáček.

Asi nejoblíbenějším způsobem, jak si vychutnat toto jídlo je připravit rybu v páře a přelít ji smetanovou omáčkou. Tu lze také přelít těstovinami a připravit tak kompletní jídlo.

Žralok na smetaně je skutečně vynikající kulinářský zážitek. Nejenže skvěle chutná, ale poskytuje také množství nezbytných vitamínů a minerálů. Navíc se snadno připravuje a lze jej velmi přizpůsobit vašim chutím. Udělejte si radost a vyzkoušejte jej!

Připravte si doma i další rybu podle těchto receptů:

Žralok – recept

Žralok se smetanou je jedinečný pokrm ze Středomoří, který zaujal mnohé. Pokrm se skládá ze smaženého žraloka zalitého bohatou smetanovou omáčkou. Kombinace křupavé ryby a smetanové omáčky vytváří chuť, jaká nemá obdoby.

Čas přípravy

  • 3 hodiny nechat žraloka odležet
  • 35 minut

Ingredience na žraloka

  • 6 lžic oleje
  • cca 60 dkg žraločího masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 6 až 8 lžic smetany
  • 2 lžíce pažitky
  • šťáva z jednoho citronu

Postup na žraloka

  1. Maso je dobré nechat přibližně tři hodiny v citronové, nebo octové vodě, aby nebylo cítit.
  2. Na oleji zpěníme na půlměsíčky nakrájenou cibulku a na plátky nakrájený česnek (asi 2 min.)
  3. Přidáme lehce osušené, osolené a opepřené maso.
  4. Maso děláme na pánvi z každé strany asi pět minut.
  5. Ke konci přidáme smetanu a pažitku.
  6. Takto upravené maso servírujeme s vařenými nebo opečenými bramborami.

Zajímavosti o žralokovi

Pokud patříte mezi milovníky dobrodružství s jídlem, určitě vás zajímá obskurní, ale zajímavý fenomén pojídání žraloka se smetanou. Může to znít zvláštně, ale ve skutečnosti je to v některých částech světa docela oblíbený pokrm.

  • Žralok se smetanou je pokrm, který si obvykle dopřávají na polynéských ostrovech, zejména na Cookových ostrovech a na Havaji. I když se tato kombinace může zdát zvláštní, ve skutečnosti se jedná o delikatesu. Říká se, že tato kombinace zvýrazňuje jedinečnou chuť a strukturu žraloka. Oblíbená je zejména v prázdninových ostrovních destinacích, kde se žraločí maso udí na otevřeném ohni a podává se se sladkou omáčkou z kokosového krému.
  • Žraločí maso je překvapivě velmi zdravou volbou. Má málo kalorií, ale obsahuje velké množství bílkovin, selenu a vitamínů B, D a E. Navíc jsou zdokumentovány některé zdraví prospěšné látky, které ze žraloka dělají výhodnou volbu jídla.
  • Žralok může ulevit od příznaků astmatu, protože obsahuje mastné kyseliny a protizánětlivé látky. Obsahuje také esenciální aminokyseliny, které jsou spojovány s lepším vývojem mozku a zlepšením zraku.

Konzumace žraloka se smetanou není navzdory jeho pověsti nebezpečná. Správně připravené a tepelně upravené žraločí maso je totiž pro konzumaci zcela bezpečné. Pokud tedy chcete vyzkoušet něco nového a vzrušujícího, proč nezkusit žraloka na smetaně? Možná budete překvapeni kombinací chutí a tím, jak chutný tento jedinečný pokrm může být.