Korbáčiky – nejlepší recept

Korbáčiky

Další recept týmu Verge.cz potěší každého milovníka sýra. Domácí korbáčiky z mozzarelly, které jsou chutnější a levnější než ty ze supermarketu.

Korbáčik je sýr tradičně známý v zemích východní Evropy je to lahodný sýr, které je naprosto božské s chlebem nebo krekry a sklenkou dobrého vína. K tomu, abyste si doma připravili vlastní korbáčik, budete potřebovat jen několik jednoduchých ingrediencí a asi 15 minut času.

Korbáčik

Korbáčik se vyrábí tradičními sýrařskými postupy, které se na Slovensku používají již po staletí. Jedná se o měkký bílý sýr jemné chuti s mírně slanou příchutí, který se obvykle tvaruje do válce připomínajícího buben. Sýr se může jíst čerstvý nebo se používá při vaření a obvykle se podává s chlebem, suchary nebo jinými chlebovými pokrmy.

Tento sýr se dobře kombinuje s různými druhy chleba, krekry, těstovinami nebo i zeleninou. Protože má jedinečnou chuť, lze jej použít do pokrmů, jako je rizoto (recept), saláty nebo jako zálivku na domácí pizzu a burgery. Lze ho také podávat jako předkrm s olivovým olejem nebo medem.

Ingredience

  • 500 g sýra mozzarella nakrájeného na plátky
  • 2 šálky vody
  • 1 ½ lžičky soli
Korbáčik lze použít do různých pokrmů, ať už jako přísadu nebo jako posyp.

Postup

  1. Dejte dva šálky vody do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte sůl a míchejte vodu, dokud se rovnoměrně nerozmíchá.
  2. Do slané vroucí vody vložte na plátky nakrájenou mozzarellu. Lžící míchejte sýr, dokud se nezačne lepit na lžíci.
  3. Jakmile se přilepí, začněte ze sýra tvořit malé kuličky. Vytvořené sýrové kuličky položte na talíř a dejte stranou.
  4. Vezměte jednu sýrovou kuličku po druhé a začněte za ni tahat jako za provázek. Když budete pokračovat v tahání sýra, měl by se z něj vytvořit dlouhý provázek.
  5. Dlouhé sýrové provázky vložte do mísy se studenou osolenou vodou. Nechte je několik minut stát ve studené osolené vodě, aby vychladly.
  6. Vyjměte sýr z mísy a položte ho na papírovou utěrku, aby se osušil.
  7. Korbáčiky podávejte s plátky selského chleba.

Váš domácí sýrový korbáčik je nyní připraven k vychutnání! Měl by mít úžasně krémovou a vláknitou strukturu a zaručeně rychle zmizí.