Bažant na víně – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

2 hod 30 minut

INGREDIENCE:

  • 1 bažant
  • máslo
  • 1 menší celer
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 cibule
  • 1 zakysaná smetana
  • nové koření
  • bobkový list
  • 1/2 l bílého vína
  • cukr (dle chuti)
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

Očištěného a omytého bažanta osolíme a opepříme zvenku i zevnitř. Poklademe kousky másla a dáme do předehřáté trouby. Přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a koření. Podlijeme asi 300 ml vína a dusíme zakryté v troubě asi 1,5 hodiny. Průběžně maso přeléváme vínem.

Poté měkkého bažanta vyndáme a rozporcujeme. Zbylý obsah pekáče rozmixujeme a přidáme zakysanou smetanu. Podle chuti můžeme i přisladit.

Bažanta na víně podáváme s bramborovým knedlíkem nebo kroketami.