Čtyři recepty na Živé Chia tyčinky z letního ovoce

Potřebujeme:
300g čerstvých nebo mražených malin
100g sušeného kokosu
80g chia semínek
2-3 lžíce přírodního sladidla
2 lžíce proteinového prášku (napr. hráškový, rýžový nebo konopný protein)
1 lžička vanilkového extraktu
posekané mandle
Příprava:
Maliny rozmixujeme se sladidlem a vanilkovým extraktem. Do směsi nasypeme chia semínka a necháme postát 15 minut. Přidáme lněnou mouku, kokos, proteinový prášek a posekané mandle. Hmota by měla být hustá a lepivá.
V případě, že bylo ovoce hodně vodnaté a hmota nedrží, přidáme více chia semínek nebo lněné mouky. Směs přeložíme do obdelníkové formy vyložené potravinovou fólií a stlačíme do souvislé vrstvy. Směs zabalíme do potravinové fólie tak, aby držela tvar, a necháme ztuhnout v chladničce přes noc.
Na druhý den odstraníme z hmoty fólii a směs nakrájíme na tyčinky. Tyčinky můžeme obalit ve strouhaném kokosu nebo pomletých ovesných vločkách, aby se nelepily. Tyčinky individuálně zabalíme do fólie a skladujeme v chladničce po dobu 1 týdne nebo v mrazničce, kde vydrží kolem 1 měsíce.
Potřebujeme:
100g čerstvých švestek
200g sušených švestek
80g chia semínek
4 lžíce přírodního sladidla
4 lžíce kakaového prášky
2 lžíce lněné mouky
2 lžíce proteinového prášku (napr. hráškový, rýžový nebo konopný protein)
1 lžička vanilkového extraktu
Příprava:
Sušené švestky namočíme do vody na 15min. Čerstvé švestky rozmixujeme se sladidlem, kakaem a vanilkovým extraktem, přidáme namočené sušené švestky a chia semínka, krátce pomixujeme a necháme postát 15 minut. Přidáme lněnou mouku a proteinový prášek (nemusí být).
Hmota by měla být hustá a lepivá. V případě, že bylo ovoce hodně vodnaté a hmota nedrží, přidáme více chia semínek nebo lněné mouky. Směs přeložíme do obdelníkové formy vyložené potravinovou fólií a stlačíme do souvislé vrstvy. Směs zabalíme do potravinové fólie tak, aby držela tvar, a necháme ztuhnout v chladničce přes noc.
Na druhý den odstraníme z hmoty fólii a směs nakrájíme na tyčinky. Tyčinky můžeme obalit ve strouhaném kokosu nebo pomletých ovesných vločkách, aby se nelepily. Tyčinky individuálně zabalíme do fólie a skladujeme v chladničce po dobu 1 týdne nebo v mrazničce, kde vydrží kolem 1 měsíce.
Meruňkovo-broskvové Chia tyčinky
Potřebujeme:
150g čerstvých broskví nebo nektarinek
300g sušených meruněk
80g chia semínek
2-3 lžíce přírodního sladidla
2 lžíce lněné mouky
1 lžička vanilkového extraktu
Příprava:
Sušené meruňky namočíme do vody na 10min. Čerstvé broskve nebo nektarinky rozmixujeme se sladidlem a vanilkovým extraktem, přidáme namočené sušené meruňky a chia semínka, krátce pomixujeme a necháme postát 15 minut.
Přidáme lněnou mouku a zamícháme. Hmota by měla být hustá a lepivá. V případě, že bylo ovoce hodně vodnaté a hmota nedrží, přidáme více chia semínek nebo lněné mouky. Směs přeložíme do obdelníkové formy vyložené potravinovou fólií a stlačíme do souvislé vrstvy. Směs zabalíme do potravinové fólie tak, aby držela tvar, a necháme ztuhnout v chladničce přes noc.
Na druhý den odstraníme z hmoty fólii a směs nakrájíme na tyčinky. Tyčinky můžeme obalit ve strouhaném kokosu nebo pomletých ovesných vločkách, aby se nelepily. Tyčinky individuálně zabalíme do fólie a skladujeme v chladničce po dobu 1 týdne nebo v mrazničce, kde vydrží kolem 1 měsíce.
Potřebujeme:
250g čerstvých nebo mražených borůvek
150g sušeného manga, datlí nebo brusinek80g chia semínek
2-3 lžíce přírodního sladidla
3 lžíce pomletých vlašských ořechů
2 lžíce lněné mouky
1 lžička vanilkového extraktu
posekané vlašské ořechy
Příprava:
Sušené ovoce namočíme do vody na 30min. Čerstvé nebo mražené borůvky rozmixujeme se sladidlem a vanilkovým extraktem, přidáme namočené sušené ovoce a chia semínka, krátce pomixujeme a necháme postát 15 minut. Přidáme lněnou mouku, mleté vlašské ořechy, posekané vlašské ořechy a zamícháme. Hmota by měla být hustá a lepivá.
V případě, že bylo ovoce hodně vodnaté a hmota nedrží, přidáme více chia semínek nebo lněné mouky. Směs přeložíme do obdelníkové formy vyložené potravinovou fólií a stlačíme do souvislé vrstvy. Směs zabalíme do potravinové fólie tak, aby držela tvar, a necháme ztuhnout v chladničce přes noc.
Na druhý den odstraníme z hmoty fólii a směs nakrájíme na tyčinky. Tyčinky můžeme obalit ve strouhaném kokosu nebo pomletých ovesných vločkách, aby se nelepily. Tyčinky individuálně zabalíme do fólie a skladujeme v chladničce po dobu 1 týdne nebo v mrazničce, kde vydrží kolem 1 měsíce.
Tip 1: Chia tyčinky je možné také usušit (doba sušení dle vyžadované konzistence 4-6 hodin) – získají tak pevnější a křupavější podobu, sladší chuť a prodlouží se jejich trvanlivost.
Tip 2: Živé chia tyčinky můžete kromě proteinového prášku také nutričně obohatit přidaním celé řady tzv. superpotravin jako je prášek lucuma, prášek ze sušeného ovoce acai nebo maqui berries, spirulina, atd. Stanou se tak vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů, zdravých omega kyselin i rostlinných bílkovin, zdravě zasytí a dodají energii na zbytek dne.
Tip 3: Chia tyčinky jsou vynikající svačinou do školy, na cesty nebo do práce, kterou jednoduše ráno vytáhnete z mrazáku. S troškou fantazie je z nich však možné vykouzlit také neodolatelné dezerty – servírovat je můžete např. se zmrzlinou, a čokoládovou nebo ovocnou polevou.