Živáňská pečeně – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

1 hod 30 minut

INGREDIENCE:

  • 350 g vepřové panenky
  • 350 g hovězí svíčkové
  • 350 g telecí svíčkové nebo kýty
  • 350 g uzené slaniny
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • červená paprika
  • 4 cibule
  • sladší bílé víno na zakapání masa

POSTUP

Všechno maso (i slaninu) nakrájíme na stejnoměrné, asi centimetr silné plátky, maso jemně naklepeme a vše okořeníme.

Cibuli pokrájíme na kolečka. Vše naložíme do nádoby – střídavě maso, cibuli a špek. Vrstvy zopakujte, zakápneme vínem a necháme v chladu marinovat aspoň hodinu, ideálně do druhého dne.

Na jehlice napichujeme střídavě plátek masa, špeku a cibule, a to velmi těsně za sebou. Celý špíz pak pevně zabalíme do alobalu jako váleček a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme asi hodinu a půl.
Podáváme s čerstvým chlebem či bramborami.