Živáňská pečeně – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
1 hod 30 minut
INGREDIENCE:
- 350 g vepřové panenky
- 350 g hovězí svíčkové
- 350 g telecí svíčkové nebo kýty
- 350 g uzené slaniny
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- červená paprika
- 4 cibule
- sladší bílé víno na zakapání masa
POSTUP
Všechno maso (i slaninu) nakrájíme na stejnoměrné, asi centimetr silné plátky, maso jemně naklepeme a vše okořeníme.
Cibuli pokrájíme na kolečka. Vše naložíme do nádoby – střídavě maso, cibuli a špek. Vrstvy zopakujte, zakápneme vínem a necháme v chladu marinovat aspoň hodinu, ideálně do druhého dne.
Na jehlice napichujeme střídavě plátek masa, špeku a cibule, a to velmi těsně za sebou. Celý špíz pak pevně zabalíme do alobalu jako váleček a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme asi hodinu a půl.
Podáváme s čerstvým chlebem či bramborami.