Šoulet – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
1 hod 30 min
den předem namočíme fazole a kroupy
INGREDIENCE:
- 1 kg fazolí
- 50 dkg krup
- hovězí (morkové) kosti
- 5 dkg sádla
- 4–6 cibulí
- 4 husí stehna
- hovězí vývar podle potřeby
- 1 česnek
- zázvor
- pálivá paprika
- pepř
- sůl
- sladká paprika
POSTUP
Den předem namočíme do velkého hrnce fazole a kroupy (některé druhy fazolí, většinou bílé, nemusíme tak dlouho máčet, aby se později při vaření nerozvařily). Fazole lze také podle chuti nahradit hrachem. Před přípravou dáme fazole a kroupy vařit ve stejné vodě, v níž byly od předešlého dne namočeny. Navíc přidáme do hrnce 2–3 hovězí kosti, z nichž by aspoň jedna měla být morková.
Poté zprudka opečeme na husím sádle či na oleji 4 husí stehna, k nimž přidáme 4 – 6 nadrobno nasekaných větších cibulí, jež osmažíme dorůžova, přidáme podle chuti několik utřených stroužků česneku, osolíme, okořeníme pepřem a zázvorem a ještě trochu osmahneme, přisypeme lžíci sladké a lžíci pálivé papriky. Vše zalijeme vývarem, nejlépe hovězím, a krátce podusíme pod pokličkou v troubě.
Poté přemístíme na hlubší pekáč směs fazolí a krup, k nimž přidáme husí stehna včetně šťávy a zapečeme.