Šoulet – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

1 hod 30 min

den předem namočíme fazole a kroupy

INGREDIENCE:

  • 1 kg fazolí
  • 50 dkg krup
  • hovězí (morkové) kosti
  • 5 dkg sádla
  • 4–6 cibulí
  • 4 husí stehna
  • hovězí vývar podle potřeby
  • 1 česnek
  • zázvor
  • pálivá paprika
  • pepř
  • sůl
  • sladká paprika

POSTUP

Den předem namočíme do velkého hrnce fazole a kroupy (některé druhy fazolí, většinou bílé, nemusíme tak dlouho máčet, aby se později při vaření nerozvařily). Fazole lze také podle chuti nahradit hrachem. Před přípravou dáme fazole a kroupy vařit ve stejné vodě, v níž byly od předešlého dne namočeny. Navíc přidáme do hrnce 2–3 hovězí kosti, z nichž by aspoň jedna měla být morková.

Poté zprudka opečeme na husím sádle či na oleji 4 husí stehna, k nimž přidáme 4 – 6 nadrobno nasekaných větších cibulí, jež osmažíme dorůžova, přidáme podle chuti několik utřených stroužků česneku, osolíme, okořeníme pepřem a zázvorem a ještě trochu osmahneme, přisypeme lžíci sladké a lžíci pálivé papriky. Vše zalijeme vývarem, nejlépe hovězím, a krátce podusíme pod pokličkou v troubě.

Poté přemístíme na hlubší pekáč směs fazolí a krup, k nimž přidáme husí stehna včetně šťávy a zapečeme.