Sekaná – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
1,5 – 2 hod
INGREDIENCE:
- 50 dkg mletého hovězího masa
- 30 dkg prorostlého vepřového masa
- 2 vejce nebo 4 bílky
- 3 máčené žemle
- 1 cibule
- 5 dkg slaniny
- sůl
- pepř
- 8 dkg sádla pod pečeni
POSTUP:
Na polovičním množství slaniny osmažíme cibulku do světle žluta. V míse smícháme obojí maso, přidáme koření, mírně vymačkané žemle, vejce (trochu necháme na potření sekané), osmaženou cibulku a vše dobře promícháme.
Pak přidáme zbylou na kostičky nakrájenou slaninu, zamícháme a ze směsi vytvoříme šišku, kterou na povrchu potřeme zbylým vajíčkem.
Na pekáči rozpustíme sádlo, pečeni na něj položíme a za častého polévání vlastní šťávou pečeme asi 1-1,5 hodiny. Je-li šťávy málo, přidáme po zapečení malou naběračku polévky.
Místo housky je možné použít hustou kaši povařených ovesných vloček – asi 2 hrsti, nebo lze nahradit žemli 2-3 lžícemi mouky.
Sekanou servírujeme s opečenými či vařenými bramborami, rýží nebo bramborovou kaší, kysaným zelím, zelným salátem.
Sekanou lze různě obměňovat například je možné při konečném dopékání doplnit smetanou nebo sekanou různě plnit vajíčky, zeleninou, uzeninou apod.