Rýžový nákyp – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

1 hod

INGREDIENCE:

  • 150 g rýže
  • 8 dl mléka
  • 120 g másla
  • 50 g cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžíce vody
  • 50 g džemu dle chuti
  • 20 g mandlí
  • 400 g meruněk, broskví, třešní nebo jakéhokoliv ovoce, které máte rádi
  • sůl
  • citronová kůra
  • 30 g moučkového cukru na posypání
  • tuk a piškotové drobky na vymazání a vysypání mísy

POSTUP

Přebranou a propláchnutou rýži uvaříme v mléce s troškou soli a necháme vychladnout. Máslo umícháme, postupně přidáváme cukr, žloutky, citrónovou kůru a vychladlou rýži.

Nakonec přidáme sníh ušlehaný z bílků, 1 lžíce cukru a studené vody.

Ohnivzdornou mísu vymažeme tukem a vysypeme piškotovými drobky. Na dno nádoby rozetřeme třetinu rýže a na ni uložíme polovinu ovoce, přikryjeme druhou třetinou rýže, kterou potřeme džemem, na který poklademe druhou polovinu ovoce a vše zakryjeme zbývající rýží.

Nákyp pomalu pečeme 45 minut.

Hotový nákyp posypeme moučkovým cukrem a mletými mandlemi.