Rýžový nákyp – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
1 hod
INGREDIENCE:
- 150 g rýže
- 8 dl mléka
- 120 g másla
- 50 g cukru
- 3 vejce
- 1 lžíce vody
- 50 g džemu dle chuti
- 20 g mandlí
- 400 g meruněk, broskví, třešní nebo jakéhokoliv ovoce, které máte rádi
- sůl
- citronová kůra
- 30 g moučkového cukru na posypání
- tuk a piškotové drobky na vymazání a vysypání mísy
POSTUP
Přebranou a propláchnutou rýži uvaříme v mléce s troškou soli a necháme vychladnout. Máslo umícháme, postupně přidáváme cukr, žloutky, citrónovou kůru a vychladlou rýži.
Nakonec přidáme sníh ušlehaný z bílků, 1 lžíce cukru a studené vody.
Ohnivzdornou mísu vymažeme tukem a vysypeme piškotovými drobky. Na dno nádoby rozetřeme třetinu rýže a na ni uložíme polovinu ovoce, přikryjeme druhou třetinou rýže, kterou potřeme džemem, na který poklademe druhou polovinu ovoce a vše zakryjeme zbývající rýží.
Nákyp pomalu pečeme 45 minut.
Hotový nákyp posypeme moučkovým cukrem a mletými mandlemi.