Hovězí roštěnky – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

1 hod

INGREDIENCE:

  • 1/2 kg hovězího roštěnce
  • 1 ks větší cibule
  • 1 lžíce protlaku
  • 3 lžíce sádla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • polotučná hořčice
  • sůl
  • pepř

POSTUP

Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Osolíme, opepříme a zlehka potřeme hořčicí a poprášíme moukou. Sádlo rozehřejeme na pekáči nebo na pánvi, kterou lze dát do trouby a plátky na něm po obou stranách zprudka osmahneme, aby se maso zatáhlo. Poté jej dáme bokem.

Do sádla dáme na jemno nakrájenou cibuli, kterou osmažíme do zlatova, přilijeme trochu vody, přimícháme protlak a vrátíme maso. Maso musí být jen zlehka potopené, aby v troubě neokoralo.

Pečeme do změknutí při 190°C, často poléváme a přidáváme vypečenou tekutinu, aby bylo maso stále zlehka ponořené. Na konci necháme tekutinu vypéct, aby se vytvořila hustější šťáva.

Roštěnky servírujeme s hranolkami a volským okem nebo s rýží či knedlíkem.