Pečený bůček – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

2 hod

INGREDIENCE:

  • 600 g vepřového bůčku s kůží
  • 20 g hladké mouky
  • kmín
  • vepřové kosti
  • voda nebo vývar
  • sůl

POSTUP

Očištěný, omytý a osušený vepřový bůček osolíme z vnitřní strany (na straně bez kůže).

Na pekáč položíme nasekané kosti a na ně položíme bůček kůží dolů. V rozehřáté troubě bůček zapečeme podlitý vodou nebo vývarem. V průběhu pečení jej poléváme vlastní šťávou. Pečem dozlatova.

Poté bůček obrátíme kůží nahoru, měkkou kůži nakrájíme na úzké proužky, osolíme, posypeme kmínem a bez polévání šťávou jej dopečeme.

Kůže se posolením vysuší a zkřehne. Upečené maso vyjmeme a před podáváním nakrájíme.

Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme dozlatova, zalijeme vlažnou vodou a dobře povaříme. Přecedíme přes husté síto.

Jako přílohu podáváme houskové nebo bramborové knedlíky, dušené hlávkové nebo kyselé zelí, brambory, či zeleninové saláty.