Pečený bůček – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
2 hod
INGREDIENCE:
- 600 g vepřového bůčku s kůží
- 20 g hladké mouky
- kmín
- vepřové kosti
- voda nebo vývar
- sůl
POSTUP
Očištěný, omytý a osušený vepřový bůček osolíme z vnitřní strany (na straně bez kůže).
Na pekáč položíme nasekané kosti a na ně položíme bůček kůží dolů. V rozehřáté troubě bůček zapečeme podlitý vodou nebo vývarem. V průběhu pečení jej poléváme vlastní šťávou. Pečem dozlatova.
Poté bůček obrátíme kůží nahoru, měkkou kůži nakrájíme na úzké proužky, osolíme, posypeme kmínem a bez polévání šťávou jej dopečeme.
Kůže se posolením vysuší a zkřehne. Upečené maso vyjmeme a před podáváním nakrájíme.
Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme dozlatova, zalijeme vlažnou vodou a dobře povaříme. Přecedíme přes husté síto.
Jako přílohu podáváme houskové nebo bramborové knedlíky, dušené hlávkové nebo kyselé zelí, brambory, či zeleninové saláty.