Pečená husa – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
3,5 hodiny
INGREDIENCE:
- 2500 g očištěné mladé husy
- sůl
- kmín
POSTUP
Vykuchanou, důkladně očištěnou a omytou husu osolíme jak na povrchu tak zevnitř. Stehna připevním k tělu tak, že je zasuneme do připravených otvorů po stranách břišního otvoru. Husu posypeme kmínem a vložíme na pekáč hřbetem nahoru. Podlijeme husu trochou horké vody a za občasného polévání šťávou upečeme ze všech stran doměkka a dozlatova.
Během pečení obrátíme husu břichem nahoru a ke konci pečení ji již nepoléváme, aby kůže zůstala křupavá.
Ze šťávy odebereme sádlo a přecedíme ji přes husté síto. Porce husy podáváme polité šťávou.
Jako přílohu podáváme houskový knedlík a dušené zelí nebo vařené brambory a zeleninové saláty.