Paella s tofu – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

1,5 hod

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká oloupaná a nasekaná cibule
  • 1 velká odjádřená a nasekaná červená paprika
  • 2 oloupané a utřené stroužky česneku
  • 400 g konzervovaných krájených rajčat
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • po 1/2 lžičce sušené bazalky a tymiánu
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 200 g vařené, propláchnuté a okapané cizrny
  • 300 g propláchnutého, okapaného tuhého tofu nakrájeného na kostky
  • 60 g opražených plátků mandlí
  • snítka čerstvého tymiánu a oregana na ozdobení

POSTUP

Ve velké pánvi rozehřejeme olej a krátce na něm podusíme cibuli, papriku a česnek. Přidáme konzervovaná rajčata, sůl, kurkumu a sušenou bazalku a na mírném ohni dusíme 5 minut.

Přelijeme vývar a vmícháme cizrnu, přivedeme k varu a přidáme rýži. Snížíme teplotu a pod pokličkou necháme rýži za občasného míchání dusit 20 minut, až do sebe nasaje většinu tekutiny a změkne.

Přidáme tofu a v nezakryté směsi ho asi 10 minut prohříváme. Pak pánev odstavíme z ohně, zakryjeme a necháme 10 minut stát. Hotovou paellu vyklopíme do nahřáté servírovací mísy, ozdobíme mandlemi, tymiánem a oreganem a podáváme.

Ryži, tofu a cizrnu lze kombinovat s dalšími přísadami. Například pokrájenými fazolovými lusky, vajíčky na tvrdo apod.