Nádivka do kuřete – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
1 hod 30 – 50 minut
INGREDIENCE:
- očištěné kuře
- sůl
- 150 g másla na kuře
- 3 housky
- játra z kuřete
- 3 vejce
- 20 g oloupané cibule
- 50 g másla
- mletý mukátový květ
- 2 dl mléka nebo smetany
- 20 g másla na osmažení
- cibule
- mletý pepř
POSTUP
Housky nakrájíme, navlhčíme mlékem či smetanou a necháme dobře vsáknout.
Máslo s žloutky umícháme do pěny, mírně osolíme, okořeníme, přidáme navlhčené housky, nakrájenou cibuli osmaženou na másla, játra nakrájené na kostičky, posekanou petrželovou nať a vše důkladně promícháme.
Nakonec do náplně zlehka zamícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Očištěné, omyté kuře svážeme a vyčištěné vole naplníme připravenou nádivkou. Otvor sepneme špejlemi nebo zašijeme bílou nití.
Kuře vložíme na pekáč s rozehřátým máslem a ve středně vyhřáté troubě upečeme ze všech stran do měkka a dozlatova.
Během pečení poléváme vypečenou šťávou, kterou podle potřeby doléváme horkou vodou. Vypečenou šťávu podle chuti přisolíme.