Nádivka do kuřete – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

1 hod 30 – 50 minut

INGREDIENCE:

  • očištěné kuře
  • sůl
  • 150 g másla na kuře
  • 3 housky
  • játra z kuřete
  • 3 vejce
  • 20 g oloupané cibule
  • 50 g másla
  • mletý mukátový květ
  • 2 dl mléka nebo smetany
  • 20 g másla na osmažení
  • cibule
  • mletý pepř

POSTUP

Housky nakrájíme, navlhčíme mlékem či smetanou a necháme dobře vsáknout.

Máslo s žloutky umícháme do pěny, mírně osolíme, okořeníme, přidáme navlhčené housky, nakrájenou cibuli osmaženou na másla, játra nakrájené na kostičky, posekanou petrželovou nať a vše důkladně promícháme.

Nakonec do náplně zlehka zamícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.

Očištěné, omyté kuře svážeme a vyčištěné vole naplníme připravenou nádivkou. Otvor sepneme špejlemi nebo zašijeme bílou nití.

Kuře vložíme na pekáč s rozehřátým máslem a ve středně vyhřáté troubě upečeme ze všech stran do měkka a dozlatova.

Během pečení poléváme vypečenou šťávou, kterou podle potřeby doléváme horkou vodou. Vypečenou šťávu podle chuti přisolíme.