Kuře na paprice – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

60 minut

INGREDIENCE:

  • 1 kuře o hmotnosti cca 1,5 kg
  • 1 cibule
  • 60 g másla
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 2 rajčata nebo 1 lžíce rajčatového pyré (není nutné)
  • 1 litr drůbežího vývaru (z kostky)
  • 1 kelímek kysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • několik lžic mléka na zředění

POSTUP

1. Naporcujte kuře

Kuře důkladně omyjte, osušte, rozdělte na porce a ty pak osolte. Cibuli oloupejte a nakrájejte co nejvíc nadrobno. V kastrole rozehřejte máslo a opékejte cibulku, až zesklovatí a pěkně zvláční. V Maďarsku, zemi původu, připravují podobným způsobem také takzvaný kuřecí perkelt. Do jeho základu přidávají ještě čerstvé papriky nakrájené na kroužky a oloupané a taktéž pokrájené rajče. Jestli máte tyhle chutě rádi, určitě doporučujeme vyzkoušet!

2. Opečte základ

Cibulový základ odstavte ze sporáku. Teprve poté k němu přisypte papriku a nechte ji pěkně rozvonět v rozpáleném tuku. Na cibulku s paprikou vložte připravené porce kuřecího masa, důkladně je obalte ve směsi a nechte minutku dvě zatáhnout. Pokud chcete červenější šťávu, před vařením do ní ještě vmíchejte lžíci rajčatového pyré. Za chvíli je podlijte vývarem, zakryjte poklicí a duste na mírném ohni asi hodinu, až maso úplně změkne.

3. Připravte omáčku

Hotové maso vyndejte z hrnce, paprikový základ odstavte z ohně. V kysané smetaně rozmíchejte mouku. Směs můžete zředit trochou mléka (přibližně na hustotu palačinkového těsta). Tuto směs vlijte k základu a dobře ji v něm rozmíchejte, aby se neutvořily žmolky. Vraťte na sporák a přiveďte k bodu varu. Stáhněte oheň a za stálého míchání smetanovou omáčku ještě asi deset minut vařte. Na závěr ochutnejte, a je-li třeba, dotáhněte trochou soli.