Koblihy – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
2 hod
INGREDIENCE:
- 1 kg hladké mouky
- 100 g hrubé mouky
- 2 lžíce krupicového cukru
- 100 g másla
- 5 žloutků
- 70 g droždí
- špetku soli
- 1 lžíci strouhané citronové kůry
- sáček vanilinového cukru
- 5 lžic rumu
- 1/2–3/4 l vlažného mléka
- 1/2 l oleje na smažení
- 1/2 kg zavařeniny nebo makové či jiné oblíbené náplně
POSTUP
Do hrnku mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, vidličkou promícháme a necháme v teple vzejít. Droždí začne asi tak po čtvrt hodině pěnit a bublat – to se kvasinky probudily k životu. Máslo s cukrem ve velké míse utřeme a přidáme rum, vanilinový cukr a citronovou kůru.
Do mísy prosijeme mouku, vlijeme vzešlý kvásek a zbylé mléko. Vařečkou všechno zpracujeme tak, aby vzniklo vláčné, pružné těsto.
Zpracované těsto poprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě půl až tři čtvrtě hodiny kynout, až zdvojnásobí objem. Těsta tradičně ráda kynou pod peřinou, v teplé troubě nebo v koutku na kamnech – samozřejmě však stačí i jakékoli jiné místo, kde na něj netáhne.
Těsto znovu prohněteme a vyválíme asi na dvoucentimetrovou tloušťku. Nožem postupně odkrajujeme takové množství, aby se nám výsledný koblížek vždy vešel do dlaně; budou to kousky o průměru zhruba 3 cm. Palcem je ještě trochu povytáhneme na placku a doprostřed dáme lžíci náplně.
Utvoříme uzlíček, nahoře těsto pevně spojíme a spojenou částí dolů položíme na pomoučený plech s pečicím papírem nebo na utěrku a dáme znovu do tepla. Necháme ještě půl hodiny kynout. Mezitím nalijeme do hlubšího kastrůlku tolik oleje, aby v něm koblihy mohly plavat, a olej rozpálíme.
Koblihy vkládáme tak, aby se nedotýkaly. Obrátí se buď samy, nebo jim můžeme pomoci vařečkou či naběračkou. Když stejnoměrně zezlátnou, je hotovo.