Hovězí guláš – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

50 minut

INGREDIENCE:

  • 750 g hovězí maso – kližka nebo přední
  • 300 g cibule (pravidlo kolik masa tolik cibule, ale na objem, nikoli na váhu)
  • sádlo nebo olej
  • rajský protlak nebo rajče (nemusí být, spíš jen pro barvu)
  • mletá sladká paprika 2 lžíce
  • majoránka 3 lžíce
  • hladká mouka 2 lžíce
  • brambora nebo střída ze dvou krajíců chleba na zahuštění
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl

POSTUP

Cibuli nakrájíme nahrubo a osmahneme na sádle nebo oleji – tak dlouho, dokud není opečená skoro dohněda. Udělá v guláši správnou barvu a chuť. Posypeme 2 lžícemi papriky, přidáme rajský protlak nebo rajče bez slupky a semen, a přidáme 2 lžíce hladké mouky na zahuštění. Chvilku ještě osmahneme a trochu podlijeme vodou. Maso nakrájené na větší kousky (cca 3x3x3 cm) nasypeme do základu aby se v něm obalilo. Osolíme, opepříme, přidáme 1 lžíci majoránky. a zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené. Dusíme, dokud maso není skoro měkké, cca hodinu. Průběžně přiléváme dle potřeby horkou vodu (nikoli bujón ani vývar), dochucujeme majoránkou. Pokud guláš ještě potřebuje zahustit, po hodině dušení nastrouháme najemno bramboru a dáme do guláše, vaříme ještě půl hodiny. brambora se rozvaří a zahustí ho. Lze zahustit i nadrobno pokrájenou chlebovou střídou, pak zahušťujeme až 10 minut před koncem varu. Řekl bych, že s tím chlebem je to ještě lepší:-)

Na konci vaření přidáme dle chuti 2 prolisované stroužky česneku, dochutíme solí, pepřem, majoránkou.

Podáváme s chlebem nebo knedlíkem, posypané nakrájenou cibulí.