Francouzské brambory – nejlepší recept

Recept na francouzské brambory přijde vhod v mnoha situacích. Jedná se totiž o vynikající přílohu, která se hodí k celé řadě pokrmů.
ČAS PŘÍPRAVY:
1 hod
INGREDIENCE:
- 1 kg brambor
- 3 vejce
- 20 dkg vepřové plece
- 1/4 l mléka
- máslo
- sůl
- pepř
- zelenou petržel na dozdobení
POSTUP
Brambory očistíme a dáme vařit ve slupce do osolené vody. Brambory uvaříme doměkka a scedíme je. Brambory po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na drobno.
Mezitím nakrájíme na kostičky uzenou vepřovou plec.
Pekáček vymažeme máslem, dáme vrstvu brambor a zasypeme plecí. Dáme znovu brambory, zbytek plece a poslední vrstvou budou opět brambory. Pokapeme trochou rozpuštěného másla a zalijeme „zálivkou“ z mléka a rozšlehaných vajec, kterou jsme osolili a opepřili.
Brambory dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C, až jsou brambory na povrchu zlatavé. Porce ozdobíme petrželí.