Francouzské brambory – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

1 hod

INGREDIENCE:

  • 1 kg brambor
  • 3 vejce
  • 20 dkg vepřové plece
  • 1/4 l mléka
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • zelenou petržel na dozdobení

POSTUP

Brambory očistíme a dáme vařit ve slupce do osolené vody. Brambory uvaříme doměkka a scedíme je. Brambory po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na drobno.

Mezitím nakrájíme na kostičky uzenou vepřovou plec.

Pekáček vymažeme máslem, dáme vrstvu brambor a zasypeme plecí. Dáme znovu brambory, zbytek plece a poslední vrstvou budou opět brambory. Pokapeme trochou rozpuštěného másla a zalijeme „zálivkou“ z mléka a rozšlehaných vajec, kterou jsme osolili a opepřili.

Brambory dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C, až jsou brambory na povrchu zlatavé. Porce ozdobíme petrželí.