Fazolová polévka – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
2-3 hod – fazole se uvaří do měkka
1 hod 15 min
INGREDIENCE:
- 1 a 1/2 l vody
- 20 dkg fazolí
- 5 dkg cibule a zeleniny
- 4 dkg tuku
- 4 dkg mouky na jíšku
- majoránka
- česnek
- 1/8 l mléka
- 1 a 1/2 dkg soli
POSTUP:
Den předem si přebereme a vypereme fazole, které necháme namočené přes noc ve studené vodě.
Dolijeme studenou vodu a fazole vaříme 2-3 hodiny až slupka zcel změkne. Polévku solíme až při dovaření, aby fazole změkly.
Uvařené fazole protlačíme cedníkem či sítem, zalijeme zeleninovým vývarem nebo přidáme jemně nastrouhanou zeleninu a zahustíme jíškou.
Hotovou polévku osolíme, okořeníme a zlepšíme mlékem.
Pokud chcete mít polévku sytější můžete použít vývar z uzeného masa nebo do polévky nakrájet uzeninu. V některých krajích se přidávají do polévky nudle.
V polévce můžete podávat osmažený, nadrobno nakrájený chléb či housku.