Čočka – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

1 hod

INGREDIENCE:

  • 300 g čočky
  • 80 g sádla
  • 50 g oloupané cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka

Přebranou a důkladně propláchnutou čočku zalijeme studenou vodou, necháme asi 2 hodiny stát a uvaříme téměř doměkka. Během vaření podle potřeby doléváme horkou vodu.

Nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli opražíme na sádle dozlatova, zaprášíme trochou mouky, krátce osmahneme, zamícháme do čočky a za občasného míchání dovaříme doměkka.

Uvařenou čočku podle chuti osolíme a okyselíme octem.

Podáváme jako přílohu k uzenému masu nebo uzeninám. Případně s vejcem na tvrdo a chlebem.

Pokud bychom chtěli chuť čočky zjemnit, můžeme zpěněnou cibulku s moukou rozředit studeným mlékem, které po důkladném rozmíchání přidáme do čočky a v závěru před dovařením ještě zjemníme čočku smetanou.