Čočka na kyselo s vejcem

Cocka s vejcem na kyselo

Čočka na kyselo s vejcem je oblíbeným tradičním jídlem, které se dá snadno připravit a skvěle chutná. Hlavní ingrediencí je čočka, která se vaří v kyselé omáčce z cibule, papriky a rajčat. Pokrm se dochucuje kořením a podává se s vejcem uvařeným natvrdo.

Tento recept je vhodný pro vegetariány a pokud vynecháte vejce a smetanu nahradíte sojovou alternativou, lze ho upravit i pro vegany. Čočka na kyselo s vejcem je skvělou volbou pro rychlý a zdravý oběd nebo večeři.

Čočka s vejcem patří mezi tradiční recepty, podobně jako třeba koprová omáčka. Pokud máte raději polévky, můžete vyzkoušet polévku z červené čočky. Příznivci luštěninových jídel si jistě oblíbí také recepty z čočky beluga neboli černé čočky.

Čočka na kyselo s vejcem – ingredience

  • 250 g čočka velkozrnná
  • Bobkový list
  • sůl
  • 1 kysaná smetana
  • Česnek
  • Ocet
  • 500 ml mléka
  • Vejce
  • Brambory
  • Hladká mouka (2-3 lžíce)

Čočka na kyselo s vejcem – postup

  1. Čočku namočíme na 2-3 hodiny, nebo na noc (pokud je čočka předvařená, nenamáčíme). Nic necedíme, čočku vaříme s přidaným bobkovým listem do měkka, potom osolíme.
  2. Uvařenou čočku zahustíme  kysanou smetanou s mlékem a hladkou moukou, případně Solamylem. 
  3. Za stálého míchání krátce povaříme do zhoustnutí. Na konec přidáme rozmačkaný česnek.
  4. Po dovaření ochutíme dle chuti octem. Jako přílohu podáváme vařené brambory nebo bramborovou kaši a sázené vejce nebo vejce na tvrdo.
Cocka s vejcem nakyselo
K čočce s vejcem nakyselo můžete servírovat čerstvou zeleninu.

Čočka na kyselo s vejcem je chutné, syté a zdravé jídlo, které je velmi jednoduché na přípravu. Tento recept nabízí skvělou alternativu k masovým jídlům a je vhodný pro vegetariány.

Pokrm můžete podávat samostatně nebo jako přílohu k jiným jídlům. Určitě si ho vyzkoušejte a nechte se unést jeho bohatou a výraznou chutí.