Citronelová silice – Citronelová tráva (Cymbopogon citratus)

Citronelová silice je tonizující, oživující a antiseptická. Hodí se k léčbě krevního oběhu, trávení, únavě svalů akné, mastné pleti. Velmi pomáhá pokleslé kůži po výrazné redukční dietě. Jaké jsou další účinky citronelové trávy?

Citronelová tráva je tropická travnatá rostlina používaná v kuchyni a léčitelství. Oleje z citronové trávy se získávají z listů a stonků rostliny a mají výraznou citrusovou vůni. Často se vyskytují v mýdlech a dalších kosmetických výrobcích osobní hygieny.

Olej z citronové trávy lze extrahovat a zdravotníci jej používají k léčbě zažívacích problémů a vysokého krevního tlaku. Má i mnoho dalších zdravotních přínosů.

Esenciální olej z citronové trávy je totiž oblíbeným prostředkem v aromaterapii, který pomáhá zmírňovat stres, úzkost a deprese.

Má antibakteriální vlastnosti

Citronelová tráva se používá jako přírodní prostředek k hojení ran a pomáhá předcházet infekcím. Esenciální olej z citronelové trávy je účinný proti různým bakteriím odolným vůči lékům, včetně těch, které způsobují kožní infekce, zápal plic, krevní infekce nebo závažné střevní infekce.

Má protiplísňové účinky

Houby jsou organismy jako kvasinky a plísně. Olej z citronelové trávy byl účinným prostředkem proti čtyřem typům plísní. Jeden typ způsobuje atletickou nohu, pásový opar a svědění kloubů.

Má protizánětlivé vlastnosti

Předpokládá se, že chronický zánět způsobuje mnoho zdravotních problémů, včetně artritidy, kardiovaskulárních onemocnění a dokonce i rakoviny. Citronelová silice obsahuje citral, protizánětlivou sloučeninu.

Má antioxidační vlastnosti

Antioxidanty pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům, které poškozují buňky. Výzkum prokázal, že esenciální olej z citronelové trávy pomáhá lovit volné radikály. Ústní voda s obsahem citronelové silice prokázala silné antioxidační schopnosti. Vědci naznačují, že je to potenciální doplňková terapie při nechirurgických zákrocích na zubech a zánětech dásní.

Předchází žaludečním vředům a zmírňuje nevolnost

Citronelová tráva se používá jako lidový lék na řadu zažívacích problémů, od bolestí žaludku až po žaludeční vředy. Citronelová tráva je také běžnou složkou bylinných čajů a doplňků stravy proti nevolnosti. Ačkoli se ve většině bylinných produktů používají sušené listy citronelové trávy, podobné účinky může mít i použití esenciálního oleje pro aromaterapii.

Může zmírnit průjem

Průjem často jen obtěžuje, ovšem může způsobit i dehydrataci. Volně prodejné prostředky proti průjmu mohou mít nepříjemné vedlejší účinky, jako je zácpa, což vede některé lidi k tomu, aby se obrátili k přírodním prostředkům.

Může snížit hladinu cholesterolu

Vysoká hladina cholesterolu může zvyšovat riziko infarktu a mrtvice. Je důležité udržovat hladinu cholesterolu na stabilní úrovni. Citronelová tráva se tradičně používá k léčbě vysoké hladiny cholesterolu a zvládání srdečních onemocnění.

Může působit jako prostředek proti bolesti

Citral obsažený v esenciálním oleji z citronové trávy může pomoci zmírnit bolest, protože zmírňuje zánět.

Může pomoci zmírnit stres a úzkost

Vysoký krevní tlak je častým vedlejším účinkem stresu. Mnoho studií prokázalo, že aromaterapie zmírňuje stres a úzkost. Kombinace aromaterapie s masáží může přinést větší výhody.

Může pomoci zmírnit bolesti hlavy a migrénu

Vědci se domnívají, že sloučenina v citronové trávě zvaná eugenol má podobné schopnosti jako aspirin. Esenciální olej z citronové trávy lze přímo inhalovat. Přidat několik kapek na vatový tampon nebo kapesník a vdechovat vůni. Někteří lidé si zředěný esenciální olej vmasírují do spánků, aby si ulevili od bolesti hlavy.

Možné vedlejší účinky a rizika

Citronelová silice je vysoce koncentrovaná. Její vedlejší účinky nejsou dobře prozkoumány. Při lokálním použití může citronelová tráva vyvolat alergickou reakci nebo podráždění kůže. Mezi další hlášené nežádoucí účinky perorálního užívání citronové trávy patří:

  • závratě
  • ospalost
  • zvýšená chuť k jídlu
  • zvýšené močení

Esenciální oleje mohou být při požití toxické. Citronová tráva je ve své rostlinné formě obecně bezpečná pro použití v potravinách a nápojích. Vyšší množství může zvýšit riziko vzniku nežádoucích účinků.