Cheesecake – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
2 hod 30 minut
necháme přes noc uležet
INGREDIENCE:
- 150 g světlých máslových sušenek
- 100 g másla
- 900 g sýru „cream cheese“
- 6 vajec
- 200 ml 40% smetany ke šlehání
- 200 ml 30% zakysané smetany
- 150 g cukru krupice
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 1 citron
- 1 lžíci vanilkového extraktu
- ovoce na polevu (může být i mražené, doporučujeme lesní plody či jahody).
POSTUP
Sušenky rozemelte na drť, smíchejte je s rozpuštěným máslem a natlačte je na dno dortové formy o průměru 24 cm, které jste vyložili pečicím papírem. Dejte na 15 minut odpočinout do lednice a mezitím se vrhněte na krémovou náplň.
Do mísy vložte cream cheese a celá vejce. Přidejte obě smetany, cukr, mouku, šťávu z jednoho citronu a vanilkový extrakt. Ručním šlehačem krém na nejnižší otáčky pomalu promíchejte. Z lednice vyndejte formu a sušenkový základ zalijte krémem.
Vložte do trouby předehřáté na 220 stupňů Celsia a pečte 15 minut. Poté teplotu stáhněte na 135 stupňů a pokračujte dalších 70 minut. Zkuste do trouby vložit plech s kastrůlkem s horkou vodou – aby uvnitř bylo vlhko a cheesecake se během pečení nepropadl.
Troubu po upečení vypněte, neotevírejte a minimálně hodinu nechte cheesecake v rozehřáté troubě stát.
Pokud byste ji otevřeli, povrch cheesecaku by vám popraskal a celý by se zdrcnul.
Zchladlý dort přemístěte do lednice a nechte ho tam pořádně vychladit, ideálně přes noc. Poté ho nakrájejte na kousky, přelijte polevou z rozmixovaného ovoce a je hotovo.