Bramboračka s houbami – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

50 minutINGREDIENCE:

  • 500 g brambor
  • 1 hrubě nastrouhaná mrkev
  • půlka nastrouhaného celeru
  • 1 nastrouhaná petržel
  • 1 cibule
  • 50 g sušených hub
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička čerstvé celerové natě
  • sůl
  • pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 60 g sádla
  • 60 g hladké mouky

POSTUP

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Mezitím přivedeme do varu 1 l vody, osolíme, přidáme houby, mrkev, celer, petržel, cibuli a překrájené brambory. Zamícháme a vaříme doměkka.

Při přípravě jíšky rozpustíme v hlubší pánvi olej, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání osmahneme dočervena. Opatrně zalijeme 250 ml studené vody, rozmíchme, přes cedník nalijeme do polévky a ihned zamícháme, aby se neutvořily hrudky.

Polévku necháme asi 5 minut vařit a občas ji promícháme.

Oloupaný česnek nahrubo prolisujeme a přidáme do hotové polévky. Okořeníme majoránkou, celerovou natí, pepřem a solí.